Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Повечето хора погрешно смятат, че имат алергия към пеницилина

Повечето хора погрешно смятат, че имат алергия към пеницилина

Повечето хора погрешно смятат, че имат алергия към пеницилина - изображение

Много хора смятат, че имат алергия към пеницилина, но едно такова погрешно схващане може да бъде опасно за тяхното здраве. Статистиката показва, че 10% от всички пациенти в САЩ твърдят, че имат подобна алергия. От тях 90% не са наистина алергични и могат да понасят лекарството.

Изводът след подобно разкритие е, че милиони хора приемат алтернативни антибиотици, които са по-скъпи и могат да изложат на риск здравето им и потенциално това на останалите. Решението е прост тест за установяване на алергия към пеницилина.

В продължение на 6 години изследователи проучвали медицинските досиета на пациенти в Обединеното кралство и установили, че хората, които имат алергия към лекарството, имат почти 70% по-голяма вероятност да се сдобият с инфекция, провокирана от метилин-резистентен стафилокок (MRSA), и 26% по-голяма опасност от колит, свързан с Клостридиум дифициле (Clostridium difficile).

Двата вида инфекции са основни рискове за здравето в световен мащаб. Проучването сравнява възрастни с потвърдена алергия към пеницилин с пациенти, при които тя не е официално посочена. Първите обикновено получават широкоспектърни антибиотици, които могат да убият повече „добри“ бактерии заедно с „лошите“. Това явно увеличава риска от инфекция с MRSA и C. diff., тъй като тези бактерии са често срещани в нашата среда и могат да живеят, без да причиняват проблеми по кожата или в червата. Въпреки това ако широкоспектърен антибиотик унищожи конкурентните „добри“ бактерии, MRSA и C. diff. могат да се разпространят и да започнат да създават проблеми.

„Диагностицирането на алергията към пеницилин е предизвикателство. Симптоми като обрив, диария или гадене може да са признак на алергия или да се получат случайно изобщо при прием на антибиотици“, казва Джонатан Грийн, медицински директор на Отделението по епидемиология в Медицински център „Сидърс Синай“ в Лос Анджелис. Децата често получават обриви, които могат да се сбъркат с алергия към пеницилин. Съществува и друго положение, при което дори децата да са правилно диагностицирани с този вид алергия, след това те я израстват.

Специалистите коментират, че част от проблема е, че алергия означава много неща за различните хора. Предизвикателството е да се прави разграничение между непоносими и нежелани реакции и животозастрашаваща непосредствена алергична реакция. В повечето случаи пеницилинът е важно да се избягва само ако алергията е незабавна и опасна за живота. В случай, че са минали повече от 10 г., откакто е диагностицирана алергията към лекарството, по-добре да се направи отново тест.

Има случаи, в които пациенти посочили, че имат такава алергия, но страдат от опасна инфекция, при която пеницилинът би могъл да спаси живота им. Стига се до сепсис и дори до смърт, защото лекарите не могат да спасят живота им заради посочена противопоказност срещу лекарството, която всъщност не е вярна.

Лекарствата на основата на пеницилин са много ефективни и целенасочени, което означава, че за някои бактерии те все още са най-добрите. Затова е от значение със сигурност да е установена алергията към тази съставка.

„Всички трябва да разберем, че използването на антибиотици не е безобидно, то носи много рискове“, казва Пол Сакс, който не е участвал в изследването. Неговото мнение е, че проучването добавя още факти към значителния набор доказателства и показва, че алергията към пеницилин е свързана с по-продължителни болнични престои и повишен риск от придобиване на резистентни инфекции. Употребата на нецелеви антибиотици може бързо да породи резистентни бактерии.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: mims.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиИсторияЛеченияЛайфстайлНовиниКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноСпециалистиФизиологияАлт. медицинаОрганизацииТестовеЗдравни проблемиИзследванияНормативни актовеБотаника