Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Порция макарони предпазва от сърдечен удар

Порция макарони предпазва от сърдечен удар

Порция макарони предпазва от сърдечен удар - изображение

Макаронените изделия от пълнозърнести продукти поддържат здравето на сърцето като активират развитието на нови кръвоносни съдове, имащи ролята на обходен път в случай на сърдечен пристъп. Това се твърди в ново проучване на италиански диетолози от университета в Пиза.

В своето изследване експертите са използвали гризачи, разделени в две групи. Едните са били хранени с макаронени изделия, богати на бета глюкан, а контролната група е хранена с обикновени макарони. И на двете групи е предизвикан изкуствено сърдечен удар.

Резултатите от експеримента са показали, че 80% от мишките, консумирали макарони от бяло брашно, са издържали сърдечния удар и са останали живи. При повечето от тях е отразена минимално поражение на миокарда. Според специалистите оцеляването на тези животни се дължи на по-активното образуване на естествени обходни пътища под формата на съдови разклонения. Тези съдове осигуряват притока на кръв или нейното оттегляне при тромбоза и емболия.

За първия път получаваме свидетелства за това, че дейността на кръвоносната система се поддържа и от храната, и конкретно с паста от пълнозърнести продукти“, коментират проф. В. Лионети, автор на проучването.

Според италианските диетолози това е първото подобно изследване, което доказва, че редовното консумиране на макаронени изделия, обогатени с бета глюкан, безопасно увеличават коронарните разклонения на кръвоносните съдове, с което понижават значително риска от смърт.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ounousa.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноДиетиЗдравни съветиНовиниХранене при...ИсторияФизиологияСнимкиЛайфстайлИзследванияАлт. медицинаСпортОрганизацииЛеченияБотаникаВидеоНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти