Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Предаден от майката HPV вирус може да причини опасно заболяване при детето

Предаден от майката HPV вирус може да причини опасно заболяване при детето

Предаден от майката HPV вирус може да причини опасно заболяване при детето - изображение

Човешкият папилома вирус, или HPV, е добре познат рисков фактор за развиването на няколко вида ракови заболявания. Много по-малко известна последица от този вирус е, че предаден от заразена бременна майка на нейното дете той може да доведе до заболяване, наречено рецидивираща респираторна папиломатоза (RRP).

Ако жената има папилома вируса в гениталния си тракт, дори без наличието на лезии (брадавици), тя може да го предаде на бебето си, което да изпадне в опасното състояние. Подобни деца развиват симптоми на сипкавост, дрезгав глас, хронична кашлица и тежки дихателни проблеми по време на растежа. Заболяването е рядко и трудно се диагностицира. Продължителността между признаците на болестта и идентифицирането й може да бъде от няколко месеца до повече от година. Често в периода на диагностициране на детето то е в дихателен дистрес заради лезиите, които блокират въздушните канали.

Обикновено лечението се състои в чести операции, при които се отстраняват HPV-образуванията, приличащи на генитални брадавици. Тъй като заболяването се причинява от вируса, еднократната хирургична намеса не е лечение и малките пациенти се нуждаят от няколко интервенции през цялото детство, вариращи от 2 до 25 на година. Има помощни терапии, които са успешни и включват инжектиране на антивирусни лекарства в лезиите, както и системни терапии. Много от тези деца претърпяват спонтанна болестна ремисия в юношеството, но към днешна дата рецидивиращата респираторна папиломатоза няма лечение.

Каролин Уилкокс, начална учителка, е много добре запозната със заболяването. Тя развива проблеми с дишането още преди да навърши 1 година. До 4-ия си месец все още не била диагностицирана, а симптомите на сипкавост и дрезгавост били налице. Първата й операция била по спешност, тъй като брадавиците блокирали дихателните й пътища и тя не можела да диша. „Загубихме броя на операциите след 100-ната. На всеки 6 седмици до 6 месеца имах интервенция през по-голямата част от детството ми“, си спомня жената. Състоянието й се отразило много на семейния живот, финансовите и емоционални тежести оказали влияние на всички и майка й развива рак на шийката на матката преди да навърши 30 г. В момента Уилкокс не е болна, но продължава да има проблеми с гласа и дишането си.

RRP остава рядка детска болест и е с висока заболеваемост. Непотвърдени ползи на ваксината срещу човешкия папилома вирус може да бъде евентуално решение за унищожаването на това заболяване. Преди прилагането на ваксината бременна жена, носител на вируса, имала от 1 до 250 вероятност да го предаде на детето си и то да развие рецидивираща респираторна папиломатоза. Правят се текущи проучвания за идентифициране на случаите на HPV-придобита RRP в условията на употреба на ваксината в ранното юношество. Професорът по детска отоларингология д-р Крейг Дърки от Медицинския факултет в Източна Вирджиния твърди, че честотата на RRP спада драстично с прилагането на HPV ваксината.

Австралийско проучване, публикувано в Journal of Infectious Diseases, установи, че има значителен спад на новите случаи на рецидивираща респираторна папиломатоза между 2012 и 2016 г. след широкото прилагане на HPV ваксината при жени на възраст между 12 и 26 г. Степените на RRP намаляват от 0,16 случая на 100 000 през 2012-а на 0,07 през 2016-а. Нито едно от децата на ваксинираните майки не развило заболяването.

Констатациите, че ваксината ефикасно блокира майчиното предаване на вируса на неродения плод са обещаващи. Но важно условие е тя да бъде поставена преди сексуалната активност на жената, за да се предотврати риска от предаване. Ако бременната има вече генитални лезии, ваксинирането по време на бременността няма да има стойност за бебето.

Дебатът за използването на HPV ваксината при тийнейджърите е особено актуален, най-вече в частта дали тя да е задължителна или не. В него трябва да се вземат предвид аргументите на нейните противници, които смятат, че имунизацията води след себе си опасност от нежелани последици и до стимулиране на сексуалната активност. Но също така трябва да се оповестят и ползите от нея за намаляването на случаите на рак на шийката на матката и на рецидивиращата респираторна папиломатоза при децата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: americannursetoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаИзследванияЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиСпециалистиСоциални грижиИсторияСпортИнтервютаАнкетиХранене при...РецептиТестовеОбразованиеЗаведенияОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиЛеченияБотаника