Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Преливането на кръв от бременни действа пагубно на мъжете

Преливането на кръв от бременни действа пагубно на мъжете

Преливането на кръв от бременни действа пагубно на мъжете - изображение

Преливането на кръв от бременни жени на мъже предизвиква повишаване на смъртоносните рискове, се твърди в скорошно проучване, публикувано в списание "JAMA".

Установено е, че при мъжете, които са получавали кръв от бременни жени, се отчита по-голяма смъртност, отколкото при преливането на кръв от други мъже или жени, които не са бременни. Според експертите това се дължи на антителата, които се изработват по време на бременност, за да защитават плода. Именно тези антитела предизвикват болезнена реакция при мъжете - остър респираторен дистрес синдром (ОРДС).

ОРДС е тежко, животозастрашаващо състояние, изразено със сериозно възпаление на белите дробове. Обикновено белодробното увреждане е остро с прогресиращо развитие и давност около седмица. Пациентите изпитват дихателна недостатъчност, което изисква включване на апарат за принудително дишане. Заболяването е доста застрашително и обикновено води до смърт.

Изводите на специалистите се базират на проучвания от 2005 до 2015 година, в които са участвали над 30 000 пациенти. На 1000 пациенти е била прелята кръв от бременни жени, от тях 101 са починали. Изследването сочи, че при преливане на кръв на мъж от мъж, смъртността е 80 на 1000 души. Преливането на кръв от жена, която не е бременна показва смъртност само при 78 на 1000 души.

В изданието обаче се посочва, че предстоят още допълнителни изследвания в тази посока.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: nehir.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияФизиологияСнимкиНовиниИзследвания