Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве При всяка следваща операция, рискът от рецидив на херния се увеличава

При всяка следваща операция, рискът от рецидив на херния се увеличава

При всяка следваща операция, рискът от рецидив на херния се увеличава - изображение
Хернията на предна коремна стена е често срещано хирургично заболяване. Още по-често се получава след предхождаща коремна операция по протежение на оперативната рана. Нарича се постоперативна херния. Предразположени са хора със слабост на съединителната тъкан, с многократни оперативни интервенции, онкологично болни и пациенти с хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система.

Единственият начин на лечение е хирургичният. Пластиките, които се извършват, може да се разделят на два вида - пластики с платно и пластики със собствени тъкани. В последните десетилетия все по-предпочитани са пластиките с поставяне на платно, тъй като по презумпция при това заболяване е налице слабост на собствените тъкани, а платното прави пластиката значително по-здрава.

Днес на пазара има много видове платна, повечето от които много добре се възприемат от организма и пациентите не ги усещат. Макар и рядко, понякога организмът проявява свръхчувствителност към тези чужди тела. Това може да доведе до възпаление на тъканите около платното и до непрекъсната секреция. В такива случаи е необходимо платното да се премахне. Моите препоръки са още при първата операция да се поставя платно, тъй като при всяка следваща операция тъканите стават все по-слаби и рискът от рецидив на хернията се увеличава, независимо че има поставено платно.

Що се отнася до инфектирането на операцията и това дали някои сезони са по-подходящи за операция, бих искал да поясня следното: всички сезони са еднакво подходящи за този вид операции.

Инфектирането на раните в най-голяма степен зависи от травматичността на операцията. А тези операции понякога може да бъдат много травматични, особено при рецидивни и много големи хернии. От голямо значение е и следоперативният дренаж. В никакъв случай не искам да неглижирам стерилността при операцията и превръзките в следоперативния период. Понякога и най-перфектната операция може да се инфектира. При инфектиране на раната рискът от рецидив на хернията е по-голям. При наличие на инфекция колкото по-рано се отвори и почисти раната, толкова по-големи са шансовете за запазване на пластиката и за благоприятен изход на лечението.

 

Д-р Петко Димов, началник-отделение в клиниката по коремна хирургия на ВМА

За Framar.bg:

Още по темата:

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиСпециалистиЗдравни проблемиИсторияЗдравни съветиСпортМедицински изследванияЛеченияБотаникаСоциални грижиЛайфстайлНормативни актовеСнимкиПсихологияИнтервютаЗаведения