Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето При малтретираните деца има по-висок риск от сърдечносъдови заболявания

При малтретираните деца има по-висок риск от сърдечносъдови заболявания

При малтретираните деца има по-висок риск от сърдечносъдови заболявания - изображение

При малтретираните деца или тези, които са станали свидетел на насилие, имат по-висок риск от развитието на сърдечносъдови заболявания в бъдеще, според ново научно изявление на Американската кардиологична асоциация.

При анализирането на множество научни материали учените са установили зависимост между нанесената душевна травма в детска възраст и риска от развитието на сърдечносъдови заболявания в напреднала възраст. Към страданието се причисляват емоционалното, физическото и сексуалното насилие върху деца от страна на връстници, родители и/или трети лица. Според специалистите при тези деца се наблюдава по-висок риск от развитието на инфаркт, инсулт, коронарна болест, хипертония, наднормено тегло и диабет втори тип.

За съжаление отрицателните травми от малтретирането върху децата не свършва с приключването на проблема – те оказват своите последици години след това. Стремим се да работим с тези деца продължително време, за да намалим последиците върху тяхното здраве“, коментира Шакира Сублиа, автор на изявлението и асоцииран професор по епидемиология в университета "Емори" в Атланта, Джорджия.

Според статистиката почти 60% от американците съобщават за преживяно нежелано или насилствено събитие в детството.

Все още не може да се посочи точния механизъм, по който насилието оказва влияние върху развитието на подобни заболявания, но според съвременните учени за това са отговорни поведенческите, психически и биологични реакции към стреса. Под напрежение или стресова ситуация много хора се обръщат към цигарите, храната или алкохола като утешаващо средство. Точно те обаче оказват повишен риск от развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и други.

Редица изследвания доказват, че хроничният стрес от детството увеличава риска от депресия, тревожност и промени в поведението при подрастващите, което от своя страна води до нездравословен начин на живот, сърдечносъдови и метаболитни заболявания.

Според учените все повечето научните изследвания в тази посока са важен показател, че насилието в детството е мощен и критичен модулатор в развитието на различни заболявания в бъдеще.

Изследването е публикувано в Circulation.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: eurekalert.org
Снимка: boardvitals.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни проблемиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиРецептиСоциални грижиСпортАлт. медицинаИсторияХранене при...ИнтервютаАнкетиОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника