Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето При тийнейджъри с високо кръвно налягане има по-голяма опасност от появата на бъбречно заболяване в средна възраст

При тийнейджъри с високо кръвно налягане има по-голяма опасност от появата на бъбречно заболяване в средна възраст

При тийнейджъри с високо кръвно налягане има по-голяма опасност от появата на бъбречно заболяване в средна възраст - изображение

Юноши с високо кръвно налягане са застрашени два пъти повече от развиване на тежко бъбречно заболяване в средна възраст в сравнение с тийнейджърите, които нямат такива проблеми. Израелски изследователи анализирали данни за близо 2,7 млн. младежи в продължение на почти 20 г., които били на възраст средно 17 г. От тях 8000 страдали от хипертония, но никой не е имал признаци на бъбречно заболяване или увреждане.

До края на периода на проучването близо 2200 тийнейджъри развили болест на бъбреците в краен стадий, което означава, че имали нужда от диализа или трансплантация. По принцип затлъстяването и диабетът допринасят за ефекта върху тези органи, но учените от университета в Тел Авив установили, че повишеното кръвно налягане само по себе си е свързано с бъдеща бъбречна недостатъчност.

Половината от участващите в проучването тийнейджъри с хипертония били с наднормено тегло или затлъстяване и били от мъжки пол. И все пак рискът от бъбречно заболяване в средна възраст се удвоява за младежи с нормално тегло и високо кръвно.

Проучването няма за цел да докаже дали или как младите хора могат да предизвикат директно бъбречно заболяване. Допуска се, че хипертонията и бъбречната недостатъчност може да са вследствие на един и същ катализатор – генетичен вариант или недиагностицирана болест на бъбреците.

Въпреки това посланието към родителите и тийнейджърите е да поддържат начин на живот, който намалява риска от появата на високо кръвно налягане. Както то, така и бъбречните заболявания са редки при млади хора, но превенцията е от голямо значение. Факт е, че в днешно време тези състояния са по-чести при подрастващите. Фактори като физическа активност, здравословно хранене и достатъчно сън могат да предотвратят и лекуват хипертония.

Когато тийнейджърите развият високо кръвно налягане, терапията, съчетана с медикаменти и промени в начина на живот, дава резултат и може да предотврати бъдещи здравословни проблеми.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: consumeraffairs.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниИнтервютаТестовеВидеоХранене при...ЛеченияИсторияДиетиПсихологияЗдравни проблемиИзследванияОрганизацииФизиологияКлинични пътекиБотаникаСпорт