Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Проблемите в брака предизвикват възпаление на червата

Проблемите в брака предизвикват възпаление на червата

Проблемите в брака предизвикват възпаление на червата - изображение

Жените, които изживяват трудни моменти в брака си, са по-склонни да страдат от синдрома на пропускливите черва, показват нови изследвания. Състоянието се характеризира с пропускливост на чревната лигавица към хранителни вещества, токсини и бактерии, което става причина за възникването на възпаления и заболявания.

Учени от Медицински център „Уекснър“ към Държавния университет в Охайо за първи път правят проучване, което дава светлина върху тясната връзка между лошия брак и лошото здраве. „Смятаме, че при някои хора брачните несгоди причиняват промени в червата, които водят до възпаление и потенциално заболяване“, казва водещият автор на изследването Джанис Кийколт-Глейзър, директор на Института за изследвания по поведенческа медицина.

Учените избрали 43 здрави брачни двойки, дали им за задача да обсъдят и да се опитат да разрешат конфликт, който предизвиква силно несъгласие между тях. Темите засягали пари и правила. Специалистите оставили сами партньорите в помещение и записали в 20-минутни клипове споровете им. Оценявали след това тяхното словесно и невербално враждебно поведение. После изследователите сравнили кръвната картина на участниците преди ситуацията и след нея.

„Враждебността е отличителен белег на лошите бракове, един от тези, които водят до неблагоприятни физиолигични промени“, обяснява Кийколт-Глейзър.

Мъжете и жените, които демонстрирали по-враждебно поведение по време на наблюдаваните дискусии, имали по-високи нива на биомаркер, характерен за състоянието пропускливи черва. Това е липополизахариден свързващ протеин, който е с по-високи нива при тях в сравнение с техните зрели връстници. Доказателството за пропускливост на червата е още по-голямо при онези доброволци, коита са имали особено враждебни отношения със своята половинка и предишни случаи на депресия или други разстройства на настроението.

„Семейният стрес е особено силен, защото обикновено партньорът е вашата основна подкрепа, но в проблемен брак той става главният източник на стрес“, казва ръководителката на проучването.
Проучване, включително и предишни, проведени в щата Охайо, показват, че разминаването между съпрузите може да забави оздравяването на рани и да увеличи риска от свързани с възпаления заболявания, в това число и депресия, сърдечни болести и диабет. Новото изследване имало за цел да потърси друг биологичен път защо това е така.

Чрез търсенето на наличие на биомаркер, показващ бактерии в кръвта, екипът от учени може да намери доказателства за пропускливост на червата. Участниците били на възраст между 24 и 61 г. и били женени най-малко от 3 години. Изследователите открили силна, значителна връзка между враждебността и липополизахаридния свързващ протеин (LBP), който показва наличието на бактерии в кръвта. Участниците с най-високи стойности на този биомаркер имат 79 на сто по-високи нива на С-реактивен протеин, който е първичен белег за възпаление, за разлика от доброволците с най-ниски равнища на LBP.

Учените разгледали и друг биомаркер на бактерии, наречен разтворим CD14, и установили редица възпалителни белези. Така доказали, че биомаркерите за пропускливост на червата съответстват на повишаването на възпалението. Те направили и още един извод – че ефектът на враждебно поведение е по-значим за участниците, които имат анамнеза за депресия. „Депресията и лошият брак – това наистина влоши нещата“, твърди Кийколт-Глейзър. Хората, страдали от това и други разстройства на настроението, могат да са по-уязвими психически или физиологично при такива обстоятелства.

Съавторът на проучването Майкъл Бейли обяснява, че има установена връзка между стреса, симпатиковата нервна система и промените в микробите в червата. При пропускливост на червата структурите, които обикновено са много добри в поддържането на лепкавостта в тях, се разграждат, бариерата става по-малко ефективна и частично се усвояват храната, бактериите и други продукти. А микроорганизмите в кръвта биха могли да допринесат за лошото психично здраве, създавайки тревожна цикличност.

Специалистите твърдят, че възпалението се увеличава с възрастта и резултатите ще бъдат по-сериозни при хора в напреднали години. Промените в начина на живот, консумирането на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и пробиотици биха допринесли за намаляване на риска от възпаление на червата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: lifestylescans.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиЛюбопитноАнкетиСоциални грижиТестовеЗдравни съветиПатологияМикробиологияАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)ИзследванияСпортБотаникаХранене при...ЛеченияФизиологияКлинични пътекиИстория