Начало Здравна медиа Любопитно Екология Производството на храна е изчерпало драстично водните запази

Производството на храна е изчерпало драстично водните запази

Производството на храна е изчерпало драстично водните запази  - изображение

Световният пазар на хранителни стоки изчерпва драстично водните запаси в доста части на света. Към момента нивата са изключително ниски и трудно биха се възстановили по естествен път.

Търговията оказва все по-растящ натиск върху подпочвените води, които на доста места са невъзобновяеми. Те се ползват за напояването на култури като ориз, памук, пшеница и други. Индия, Сащ и Пакистан са едни от страните с най-много продукция, отгледана с неустойчиви водни ресурси.

Експертите алармират за спешни мерки. Ако не се предприемат решения и адекватни действия, то доставките на храна ще бъдат застрашени. Това от своя страна ще ограничи някои храни и ще повлияе на покачването на цените на пазара в световен мащаб.

Близо 43% от водата, използвана за напояване на посеви, идва от подземни източници, а не от езера и реки. Подобни източници се изразходват изключително бързо, но не могат така бързо да се възстановят по естествен път с валежи.

Според проучване от 2000 година невъзобновяемите ресурси възлизат на 20% от световното водното напояване. Десет години по-късно нивата са се повишили с над 1/5. Ситуацията се влошава допълнително с все по-разрастващата се търговия с храни. 11% от невъзобновяемата подпочвена вода, която се използва за напояване, се свързва със световната търговия на храни.

Специалистите поясняват, че при изчерпване на резервите на вода, храната драстично ще поскъпне и това ще се отрази на цялото световно население.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: faculty.washington.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноИсторияХранене при...ВидеоХрани и ястияНовиниСнимкиФизиологияСпорт и туризъмСпортАлтернативна медицинаРецептиНормативни актовеДиетиБотаникаПроизводителиОрганизацииЛечения