Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Прополисът подпомага лечението на алуминиева интоксикация

Прополисът подпомага лечението на алуминиева интоксикация

Прополисът подпомага лечението на алуминиева интоксикация - изображение

Прополисът подпомага лечението на алуминиева интоксикация, съобщават изследователи от Университета Дживаджи, Гвалиор, Индия.

Алуминият е токсично вещество, което присъства в ежедневието на хората в огромни количества.  Те го приемат чрез консумирането на храни и напитки, може да бъде включен във ваксини, дезодоранти. Има данни, че дори геоинженерството разпръсква метала директно в атмосферата. Приемът му се натрупва в белите дробове, черния дроб, щитовидната жлеза, бъбреците и мозъка. Той повлиява на скелетната минерализация, като изчерпва костите от запаси на калций. Алуминият влияe на централната нервна система и може да доведе до психически болести. Той засяга метаболизма и повишава нивата на пикочната киселина.

Учените пускат на изпитание прополиса срещу индуцирана токсичност от алуминий на бъбреците, черния дроб и мозъчни клетки. Допълнително се дава препарата HEDTA (хелатиращ агент N-(2-хидроксиетил етилендиамин триоцетна киселина)). Той се e използвал с и без прополис, за да се сравнят резултатите.

В експеримента са използвани плъхове, на които е приложен алуминиев нитрат от 32.5 мг./кг. от LD50. Половин доза от нея може да убие 50% от населението. Приетата доза алуминий се отразява на клетките.  Отчитат се покачени нива на пикочна киселина, холестерол и урея, които са били намерени в серума. Нивата на уреята имат важна роля за процесите на метаболизма. Повишените стойности на пикочната киселина са предпоставка за подагра.

Влиянието на алуминий повишава нивата на триглециридите, ALT (аланин трансаминаза) и AST (аспартат трансаминаза) и намалява нивата на aлбумин, който е важен протеин в кръвната плазма.

След ден с индуцирана токсичност от алуминий, изследователите разделят плъховете на три групи. Първата получава 20 мг./кг. HEDTA, втората 200 мг./кг. прополис, а на третата HEDTA и прополис.

Лечението с HEDTA е помогнало за възстановяване на клетките и е запазило хистологичните особености. Прополисът е допринесъл за смекчаване на оксидативния стрес. При прилагане на двата медикамента, резултатите са били най-добри. Функциите на бъбреците, черния дроб и мозъка са показали драстични подобрения. Прополисът е помогнал за възстановяване на трите области на мозъка, като възстановява тъканите на нервната система.

"Алуминият влияе негативно на живите клетки, а прополисът неутрализира щетите. Защитава черния дроб, бъбреците и мозъка от алуминиева токсичност", съобщават учените.

Прополисът е чудесно подпомагащо средство в борбата с алуминиева интоксикация за тези, които страдат от лоша обмяна на веществата, подагра и високи нива на лош холестерол.

Снимка: thepaleosecret.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияБотаникаСъставкиЗдравни съветиЕ-тата в хранитеИсторияАлтернативна медицинаСпортДиети