Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Рецепта за ефективен препарат срещу пърхот

Рецепта за ефективен препарат срещу пърхот

Рецепта за ефективен препарат срещу пърхот - изображение
Пърхотът е една от клиничните изяви на себорейния дерматит. Скалпът се омазнява. Падат "снежинки" от косата, които понякога са толкова обилни, че наподобяват сняг. Появяват се сърбящи пъпки по скалпа. Когато пъпките са с гнойни връхчета, са болезнени.

Пърхотът е по-интензивен през пролетта и есента. Понякога е и целогодишен. Много са препаратите, използвани за неговото лечение - произведения са на различни фармацевтични фирми. Характерно е, че когато се спре тяхното използване, пърхотът отново се възобновява.

Социалният клиничен магистър-фармацевт Иван Узунов препоръчва тройна комбинация, която е показала оптимален резултат в лечението на пърхота. Прилага се и с профилактична насоченост. Тя включва приготвящият се лосион пилифортин, противогъбичния нистатин и шампоана за коса климбазол.

При пърхот салицилът и бензоената киселина трябва да бъдат в по-висока концентрация. При сърбеж вместо хлороцид се включва кортизонова компонента (преднизолон или дехидрокортизон). Лосионът се нанася чрез фрикции с марлен тампон. Миенето на косата с климбазола се прави два пъти седмично.
Измитата коса се третира с нистатина. Три или четири таблети се счукват, разбъркват се с 1 литър вода и косата се облива, като очите се затварят.

При пърхот по веждите, брадата и гърдите се оставя течността до попадне на цитираните участъци. Изливането се извършва бавно за няколко минути, като после косата се изтрива, без да се изплаква.

По време на лечението не се използват никакви други готови противопърхотни препарати. Профилактиката се извършва по точно определена схема, която е строго индивидуална, според състоянието на лекуващия се пациент.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

За Framar.bg:

Още по темата:

4.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлЗдравни проблемиБотаникаЛеченияИсторияПроизводителиСнимкиХранене при...Новини