Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рибеното масло не е доказано ефективно при сухота в очите

Рибеното масло не е доказано ефективно при сухота в очите

Рибеното масло не е доказано ефективно при сухота в очите - изображение

Добавките от рибено масло не облекчават симптомите на сухота в очите, твърди ново изследване, при което е направен тест по време на лечението на стотици доброволци. Участниците приемали по 3000 милиграма омега-3 мастни киселини в продължение на 1 година. Това е най-високата доза, използвана при проучване на рибено масло.

Хората, приемали добавката в най-голямата й доза, не почувствали по-голямо облекчение на симптомите по отношение на сухотата в очите в сравнение с доброволците, получили плацебо капсули със зехтин. Резултатите от изследването са публикувани в онлайн изданието New England Journal of Medicine и разисквани на годишната среща на Американското дружество по катаракта и рефрактивна хирургия във Вашингтон.

Така нареченото „сухо око“ причинява болка, сърбеж, умора и проблеми със зрението заради недостиг или липса на слъзна секреция. „Това проучване е много важно, защото сухотата в очите е често срещано заболяване, особено сред жените и по-възрастните хора. То е и най-честата причина да се отиде на очен лекар“, казва Джоан Кан от Отдела по офталмология и визуална наука към Здравна система „Монтефиоре“ в Ню Йорк.

Резултатът от проучването противоречи на популярното и обичайно лечение на сухотата в очите, тъй като изследването не е постигнало значително по-добри резултати при пациентите, третирани с омега-3 мастни киселини.

Други лечения, които лекарите могат да препоръчат, са капсули с овлажнители за очи, способи за почистване на клепачите и две лекарства с рецепта. Дори и най-високата доза рибено масло не дава нужното облекчение, отколкото използваното плацебо. Изследването е направено от екип специалисти, ръководен от преподавателя по офталмология Морийн Макгуайър от Пенсилванския университет във Филаделфия. Всички участници в проучването имали от умерени до тежки симптоми на сухота в очите в продължение на 6 месеца. Нито доброволците, нито лекарите знаели кой какво масло използва – рибено или зехтиново.

Повече от половината от хората в двете групи съобщават за подобрение на състоянието, но потребителите на омега-3 мастни киселини не показали по-високи резултати от тези на плацебо. Това означава, че лекарите много трудно могат да разберат дали лечението е от полза, случайност или пациентът иска да вярва, че се подобрява.

Макгуайър коментира, че офталмолозите често предлагат рибеното масло на пациентите си със сухота на очите с уговорката, че не знаят дали ще проработи, но не пречи да опитат. Много променлива величина е как болните ще реагират на определено лечение. Някои хора получават облекчение от изкуствените сълзи, други от хигиена на клепача и т.н.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: morphemeremedies.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниФизиологияТестовеСнимкиХранене при...ВидеоЛеченияБотаникаХрани и ястияИсторияСпортИзследванияПрезентацииАлт. медицинаРецептиДиетиПроизводители