Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Родените чрез ин витро деца са по-застрашени от високо кръвно налягане

Родените чрез ин витро деца са по-застрашени от високо кръвно налягане

Родените чрез ин витро деца са по-застрашени от високо кръвно налягане - изображение

Децата, родени чрез ин витро оплождане, са по-предразположени към развиване на високо кръвно налягане. Изследователите, провели проучването, установили по-високи стойности при тийнейджъри, заченати по изкуствен път, отколкото при такива, заченати естествено. Също така при първите опасността да поддържат високи нива, характерни за хипертония, е по-голяма.

Учените съветват родителите на деца, родени след ин витро, да се съсредоточат върху рисковите фактори, които могат да доведат до сърдечно заболяване. Един от авторите на изследването – д-р Урс Шерер от Бернския университет в Швейцария, препоръчва да се елиминират такива опасни условия като наднормено тегло, тютюнопушене и заседнал начин на живот. Според него трябва да се прави 24-часово отчитане на кръвното налягане при младежите, когато са във възрастта 16-20 г.

Швейцарските учени наблюдавали 54-ма тийнейджъри, родени след ин витро, и 43-ма техни приятели, които били заченати по естествен път. Средната им възраст била 17 г. При възрастните стойностите над 120/80 се считат за високи. Но при деца и юноши нормалното кръвно налягане зависи от възрастта и височината им. Ако млад човек има по-високо кръвно налягане, отколкото 90-95% от другите мъже и жени на неговата възраст или с неговия ръст, то тогава може да се каже, че има високо кръвно налягане.

Пет години по-рано изследователите проследили кръвното на двете групи тийнейджъри и не открили разлика между тях, т.е. до юношеството няма сърдечносъдови проблеми. След тези 5 години учените открили, че кръвното на младежите, родени след ин витро, е 119/71, докато при връстниците им, заченати нормално, то е 115/69. Осем от първата група били диагностицирани с хипертония, а във втората – един.

Специалистите са на мнение, че изкуствените условия, при които се развиват ембрионите, могат да играят роля. „Съществуват многобройни състояния, които не са физиологични по време на ин витро периода – температура, механични средства, свързани с манипулации на ембриона, субоптимална среда и др., които ембрионът трябва да преодолее, за да оцелее“, казва съавторът на изследването.

Други специалисти смятат откритията на швейцарските си колеги за интересни, но смятат, че проучването е много малко. Доцентът по акушерство, гинекология и репродуктивна биология и специалист по безплодие от Харвардското медицинско училище д-р Алън Пензиас е на мнение, че не се взема предвид историята на безплодието. По неговите думи проблемът с високото кръвно може да бъде причинен от процедурата по ин витро оплождането, но може и от самото безплодие. В подкрепа на становището си ученият посочва голямо изследване от 2012 г., публикувано в New England Journal of Medicine, където се казва, че съществува по-висок риск от вродени дефекти при бебета, родени от двойки с анамнеза за безплодие. Няма значение в случая дали те са заченати ин витро или по естествен път.

Все пак проследяването на резултатите от подобна медицинска намеса е от полза за всички. Така се разкодират механизмите на болестните състояния и се улеснява създаването на лечения, които имат за цел да се подобри здравето на човека.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: momjunction.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиВидеоСнимкиИзследванияФизиологияСпортБотаникаИсторияСоциални грижиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеАлт. медицинаЛайфстайлПсихологияИнтервютаРецептиАнкетиТестовеОбразованиеОрганизацииКлинични пътеки