Начало Здравна медиа Любопитно Екология Смъртоносни жеги предстоят следващите 80 години

Смъртоносни жеги предстоят следващите 80 години

Смъртоносни жеги предстоят следващите 80 години - изображение

Смъртоносни жеги предстоят през следващите 80 години и около 3/4 от световното население може да се окаже жертва на опасните топлинни вълни. Специалисти твърдят, че това би довело до фатален край за много хора, ако отделянето на парникови газове в атмосферата продължи със същите темпове.

Учени от Университета в Хавай са провели ново изследване, анализиращо 1900 места по света със смъртни случи поради големите жеги. Според данните около 1/3 от населението е било изложено на опасни за здравето жеги с изключително високи температури в продължение на най-малко 20 дни през 2000 г. До края на века обаче вероятността този дял да нарасте до 74% е доста голяма, ако нивото на въглеродни емисии продължи да бъде високо. Възможните мерки, които могат да се предприемат не биха могли да спасят положението. Дори с намаляване на вредните емисии, 47% от населението ще бъде потенциално заплашено от смъртоносни жеги до 2100 г.

Специалистите твърдят, че промените в климата се случват изключително бързо. За това неизменно са виновни и хората. Различни изследвания сочат, че човешката дейност изменя климата 170 пъти по-бързо, отколкото самата природа. Промяната към по-високи температури обаче ще бъде много труда за приспособяване от повечето хора по света.

Организмът на човек е устроен да функционира в определени температурни граници около 37 градуса. Горещите дни и особено високата влажност са изключително опасни за живота на човек – повишава се вътрешната температура на тялото, което за много хора е смъртоносно опасно.

„Хората издържат на температури над 37 градуса, ако имат възможността да се охлажда организма, основно чрез потене. При висока влажност обаче, когато въздухът е наситен с водни пари, този процес се оказва неефективен, понеже потта престава да се изпарява от кожата“, обяснява проф. Камило Мора от екипа.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Michael QaqishОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСнимкиАнкетиХранене при...СпортЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛайфстайлТестовеПсихологияПатологияНормативни актовеИсторияСпециалистиБотаникаЛечения