Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Специални очила ще позволяват виждането на невидимите цветове

Специални очила ще позволяват виждането на невидимите цветове

Специални очила ще позволяват виждането на невидимите цветове - изображение

Екип от специалисти от Университета на Уисконсин-Медисън са разработили нов чифт очила, които ще позволят виждането на стотици нюанси на цветовете, невидими за обикновения човек.

Хора с рядко състояние тетрахроматия могат да виждат светлината извън обичайния видим спектър за човешкото око. Тези хора различават множество нюанси на цветовете, които са едни и същи за останалите хора.

Сега учени са разработили новия вид очила, които ще могат да покажат допълнителните цветове на хората, които нямат тетрахроматия. Това ще позволи на потребителя да прави разлика между няколко нюанса на цвета, които стандартно изглеждат еднакво, но всъщност фино се разграничават. Според учените очилата могат да влязат в употреба и при откриването на фалшиви банкноти, както и при прикриването на камуфлаж.

Обикновено хората притежават три вида конусовидни клетки в окото, които възприемат цветовете според дължината на вълните на светлината. Вълните са къси, средни и дълги и отговарят на синьо, зелено и червено. Това състояние е типично за повечето хора, които са трихроматици. Но има и доста хора по света, които са тетрахроматици, което означава, че имат четири вида клетки. Това им позволява да виждат ултравиолетовата светлина. Тетрахроматиците са хората, които могат да виждат изключително много нюанси на цветовете, които са невидими за повечето хора. Счита се, че две от конусовидните клетки се кодират от Х хромозомите, което означава, че жените имат по-често тетрахроматия от мъжете.

Разработените очила филтрират различни части на синия светлинен спектър. Това означава, че всяко око вижда по различен начин сините обекти. Потребителят ще може да види обектите с по-изразени фини нюанси. Учените поясняват, че резултатите са впечатляващи.

Работата на специалистите все още не е публикувано, но е изпратена за преглед.

Предстоят работа върху разработването и на други филтри, за да се видят нюансите и на други цветове като зелено и червено.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Meetup


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноНовиниАптекиМедицински изследванияАлтернативна медицинаЗаведенияПсихологияХрани и ястияРецептиХранене при...