Начало Здравна медиа Любопитно Психология Според психолози щастието може да съкрати живота

Според психолози щастието може да съкрати живота

Според психолози щастието може да съкрати живота - изображение

Може би благотворното влияние на щастието върху доброто ни здраве малко се надценява. Така смятат психолози от “Йейл“ и “Денвър“, които направили изследвания относно тази хипотеза. Проучванията им показали, че опитите на всяка цена да постигнем щастие може да навредят на психиката и даже да съкратят живота.

Статистиката на специалистите сочи, че хората, които са имали весело и безгрижно детство, живеят по-малко от тези, които се оплакват от не толкова радостни детски години.

Чувството за щастие притъпява сетивата според учените и прави хората по-безотговорни, а последствията от рисковете могат да влошат качеството на живот.

Психолозите определят книгите за самопомощ като опасни, защото карат мъжете и жените да търсят щастието на всяка цена и разочарованието много често потъпква тези пориви. Когато не бъде постигнато чувството за радост и удовлетворение, хората се усещат още по-зле от преди.

Дискомфорт и сблъсък със себе си може да настане, когато започнем да се чувстваме виновни, че околните не изпитват щастието, което ние “притежаваме“ в този момент. Принудата да потиснем чувството си също може да се отрази зле. А творческото мислене у щастливите хора е по-слабо развито за разлика от останалите. Това може да създаде усещане за неефективност и проблеми в работата.

Но може би е по-добре да се чувстваме щастливи, отколкото все мрачни и недоволни, нали?

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиТестовеНовиниСпециалистиИнтервютаСоциални грижиЛеченияАлтернативна медицинаАнкетиИсторияДиетиСъставкиХранене при...Спорт