Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Уханието на любимия намалява стреса

Уханието на любимия намалява стреса

Уханието на любимия намалява стреса - изображение

Уханието от дрехите на любимия човек може да облекчи нивата на стрес в напрегнати дни, показва изследване на учени от университета на Британска Колумбия в Канада.

Известно е, че различните аромати предизвикват различни емоции и усещания сред хората. Миризмата на любимия човек обаче се оказва с доста положително въздействие върху половинката. Тя не е просто част от първоначалното привличане, а от цялостното усещане за безопасност и спокойствие.

В изследването са участвали 96 двойки, разделени поравно на три групи. Мъжете е трябвало да носят една и съща дреха в продължение на 24 часа без употребата на парфюм, а жените е трябвало да се подлагат на стресиращи емоции и дейности.

По време на теста дамите от първата група са помирисвали нова риза, жените от втората група - риза, носена от непознат човек, а жените от третата група – риза, носена от своя партньор.

Резултатите от проучването показват, че жените, разпознали аромата на своята половинка, са били доста по-спокойни. Нивата на кортизол в кръвта им бързо са се върнали в нормални граници.

Изследването доказва още, че жените се успокояват по-бързо от аромата на своя партньор и се изнервят много повече от аромата на непознат.

Ароматите са широко проучвани като начин на комуникация, но ние се интересуваме по-конкретно от подсъзнателното им влияние и как хората общуват чрез аромата“, коментира авторът на проучването Марлис Хорър.

Специалистите поясняват, че тестовете са проведени с жени, защото те имат по-силно обоняние. Предстоят по-задълбочени проучвания с участието на родители и деца.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: cbc.ca


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСпортНовиниСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаСнимкиБотаникаЛеченияТестове