Начало Здравна медиа Любопитно Екология Учени доказаха, че гълъбите мислят по-бързо от хората

Учени доказаха, че гълъбите мислят по-бързо от хората

Учени доказаха, че гълъбите мислят по-бързо от хората - изображение

Гълъбите мислят по-бързо от хората, доказаха учени от университета на Рур в Бохум, Германия, предава Лайф.

Основната причина за това се крие в по-високата плътност на невроните в мозъка.

Проучвания и изследвания върху птиците доказват хипотезата на учените. С помощта на упражнения от различни задачи са сравнявани уменията на 15 човека и 12 гълъба. Участниците е трябвало да прекратят изпълнението на задача, както и да извършат най-бърз преход към алтернативно задания.

Резултатите от анализа са показали, че гълъбите са се справили с 250 милисекунди по-бързо, отколкото са се справили хората.

Гълъбите обикновено не са смятани за интелигентни същества, но реално притежават способности, по които си приличат с хората. Освен, че мислят по-бързо, според друго проучване тези птици могат да си предават информация през поколенията.

До скоро специалисти считаха, че единствено хората имат познавателната способност да събират знания като общество, но се оказва, че гълъбите също споделят тази способност поне до там, че подобряват с времето поведенческите си решения. Учени от Университета в Оксфорд твърдят, че гълъбите успяват да свършат това чрез същите процеси като при хората.

В изследване са използвани двойка гълъби насочени по определен маршрут, с цел да се установи дали се подобрява навигацията с течение на времето. След преминаването на специфичния път, учените сменят една от птиците с неопитна - такава, която не е минавала никога по този курс. По този начин се стимулира наследяването на знания в поколенията. Оказва се, че гълъбите имат способността да прехвърлят опита си на следващото поколение като по този начин подобряват колективната интелигентност на групата. Резултатите доказват, че с времето ученикът наистина се превръща в учител. С проучването специалистите доказват, че колективното познание, фокусиращо се обикновено върху еднократно изпълнение, може да възникне от натрупване на знания с времето.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: en.wikipedia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСпортЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиАлт. медицинаНовини