Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Учени разработиха вагинален имплант срещу СПИН

Учени разработиха вагинален имплант срещу СПИН

Учени разработиха вагинален имплант срещу СПИН - изображение

Учените от Университета във Ватерло са разработили нов метод за предпазване на жените от ХИВ инфекция.

Средството представлява вагинален имплант, който намалява броя на клетките, които вирусът на ХИВ може да инфектира в гениталния тракт. За разлика от конвенционалните методи за превенция от СПИН, като например презервативи или лекарства, имплантатът се възползва от естествения имунитет на някои хора към вируса.

ХИВ инфектира организма като пряко атакува Т клетките, които се мобилизират от имунната система, когато вирусът навлезе в тялото. Ако Т-клетките, обаче не се задействат и не се опитват да се борят с вируса, те не могат да бъдат заразени и вирусът не се предава между хората. На практика състоянието на летаргия на Т-клетките е причината те да са имунизирани срещу СПИН.

"Знаем, че някои лекарства, които се приемат перорално, не достигат до вагиналния тракт, така че този имплант може да осигури по-надежден начин Т-клетките да се насърчат да не реагират на инфекцията и следователно по-надеждно и по-лесно да предотвратят предаването на вируса. Това, което все още не знаем, е дали този метод може да се използва като самостоятелна опция за предотвратяване на предаването на ХИВ или е необходимо да се прилага в комбинация заедно с други стратегии за превенция. Бъдещите ни изследвания ще дадат отговор на тези въпроси", заяви Емануел Хо, професор в Училището по фармация във Ватерло.

Имплантатът на Хо е вдъхновен от предишни проучвания, в които са взели участие секс работници в Кения. Тогава Хо и изследователският му партньор Кейт Фоук от Университета в Манитоба отбелязват, че много от жените, които са имали полов контакт с ХИВ-позитивни клиенти, не са заразени с вируса. Оказва се, че причината е именно в естествената имунизация, която носят статичните Т-клетки.

Това наблюдение провокира Хо да си отговори на въпроса дали и как е възможно фармалогично да се предизвика същият ефект, като лекарството се доставя директно в точката на инфекцията. Целта е да се провокира същата форма на естествена имунизация срещу вируса на ХИВ.

Така се стига до създаването на вагиналния имплант. Той е съставен от куха тръба и две гъвкави рамена, които да я държат правилно закрепена. Имплантът съдържа хидроксихлорохин (HCQ), който бавно се разпространява през порестия материал и се абсорбира от стените на вагиналния тракт.

Новият метод вече е тестван върху животни. По време на изследванията екипът наблюдава значително намаляване на активирането на Т-клетките, което означава, че вагиналния тракт е в стадий на инертен имунитет.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: news-medical.net, eurekalert.org
Снимка: eurekalert.org

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниМикробиологияЛюбопитноИсторияТестовеАлт. медицинаЛайфстайлВидеоИнтервютаЛеченияОрганизацииНормативни актовеИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиБотаника