Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Хлорела почиства организма от тежки метали и подобрява храносмилането

Хлорела почиства организма от тежки метали и подобрява храносмилането

Хлорела почиства организма от тежки метали и подобрява храносмилането - изображение

Хлорела е зелено едноклетъчно микроводорасло, което се причислява към групата на суперхраните, поради редица полезни свойства за организма на човек.

В хлорела се съдържа най-много концентрации на хлорофил в света. Благодарение на него в организма на човек попадат желязо, витамин В12, бета-керотен и достойно количество от 45% протеини и други.

Супер храната  е полезна за редица заболявания като язва, колит, хипогликемия, депресия, намалява болката при хипертония, намалява кръвното и подобрява храносмилането.

Едно от най-важните свойства на хлорела е свойството да неутрализира и отстрани натрупаните в организма отровни вещества. Водораслото е изключителен детоксикиращ агент, който има способността да отстрани всички тежки метали, пестициди, устойчиви въглеводороди и хербициди от всички тъкани и органи.

При направено изследване с плъхове е установен потенциала на хлорела за противодействие при натравяне при хората с тежки метали. В експеримента плъховете са приели кадмиев хлорид, което представлява токсично съединение, използвано например в жълтата боя и при копирни машини. Една част от животните са хранени с хлорела, а другата част са използвани като контролна група. Токсичното съединение е открито в кръвта, бъбреците, черния дроб и тънките черва на плъховете. Въпреки това не е отчетено повишаване на нивата на кадмий в изпражненията и урината на животните, хранени в хлорела. Увреждането на тъканите при тези плъховете е било доста по-малко, в сравнение с контролната група. Изводите от изследването показват, че хлорела може да се смята за подходящ контрагент за отравяне с тежки метали.

Много подходяща храна е за хора с проблеми с храносмилането. Съдържащите се фибри във водораслото стимулират перисталтиката, подпомагат растежа на полезните аеробни бактерии и редовното отделяне. За да бъде добре усвоена от организма обаче е много важно хлорела да бъде с "напукана клетъчна стена". Само тогава тялото получава необходимите здравословни вещества.  

Хлорела е оценена храна и от спортистите. Суперхраната съдържа пълноценен протеин, помагащ растежа и поддържането на мускулна маса и костите. Тя съдържа незаменим ензим-пепсин, който е много важен за разграждането на протеините в храната. Наличието на хлорела растежен фактор от друга страна засилва свойството за възстановяване на тъканите и възпроизводството на клетки.

Може да се консумира под формата на смути, таблетки или на прах.

Препоръчва се консултация със специалист преди употребата на хлорела, поради специфичността на всеки организъм, тегло и странични фактори.

Снимка: Naslovna

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниОткритияЛюбопитноЛайфстайлАлтернативна медицинаХрани и ястияБотаникаСнимки