Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Човешката пот е универсално средство срещу едни от най-устойчивите бактерии

Човешката пот е универсално средство срещу едни от най-устойчивите бактерии

Човешката пот е универсално средство срещу едни от най-устойчивите бактерии - изображение

Това неприятно от козметична гледна точка явление, всъщност представлява мощно средство срещу бактерии, което превъзхожда много медикаменти. До този извод са стигнали специалисти от САЩ.

В резултат на свое изследване клиницистите са констатирали, че потта представлява универсално средство срещу бактерии.

Човешката пот е универсално средство срещу едни от най-устойчивите бактерии. В нейния състав присъства вещество, което има способността да унищожи всякакви вредни микроорганизми“, коментират учените.
Веществото е белтъкът – дермицидин. Според авторите ан проучването дермицидинът се сформира само в човешката пот и действа като убиец на вредните бактерии, проникващ през тяхната клетъчна мембрана.

На основата на главния компонент на потта, специалистите планират да създадат антибиотици от ново поколение, с помощта на която би могло да се разреши сериозен за медицината проблем с бактериалната резистентност.

Супер бактериите причиняват сериозни инфекции. В своята еволюция те се сблъскват с различни антибиотици, придобиват резистентност и стават непобедими. Често се случва пациентите да разчитат на собствените съпротивителни сили. Но при хора с отслабнала имунна система ситуацията бързо се влошава и доста по-трудно се възстановява, въпреки употребата на антибиотици.

„Изучаваме в детайли как работят натуралните антибиотици и ще се стремим да създадем медикаменти на тази основа. При увреждане на кожата от ухапване от насекомо или драскотина, организмът отделя дермицидин. Той доста бързо открива и унищожава вредните микроби, които се опитват да проникнат през раната. Антибиотици на такава основа биха били много по-ефективни.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: StayWow

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияСпортСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияЛайфстайлНовиниВидеоЛеченияБотаника