Начало Здравна медиа Любопитно Психология 15 минути самота на ден намаляват стреса и тревожността

15 минути самота на ден намаляват стреса и тревожността

15 минути самота на ден намаляват стреса и тревожността - изображение

На човек са достатъчни само 15 минути на ден насаме със себе си, за да намали стреса и тревожността, които изпитва в ежедневието си. Това твърди скорошно изследване, проведено от учени от университета в Рочестър.

Учените направили общо 4 експеримента, в които участвали повече от 350 души, и накрая анализирали получената информация от участниците. Често хората асоциират самотата с нещо скучно и протичащо бавно във времето. Но тя е добра предпоставка да се постигне и вътрешен мир. Още повече, че е доказано, че тя влияе негативно на здравето повече от тютюнопушенето например.

В първия експеримент специалистите помолили 114 души да седнат сами за 15 минути. Това намалило техните положителни емоционални състояния, като вълнение и интерес, които биха изпитали например при разговор с някого за толкова време. След това доброволците отговорили на въпроси, отправени им от изследователите, и споделили, че е по-малко вероятно да изпитат негативни емоции като стрес, нервност или раздразнителност.

Във втория опит участвали 108 души, които трябвало 15 минути да четат книга или да се отдадат на мислите си. Те констатирали, че след това се чувствали по-спокойни и отпуснати. Но недостатъкът на това упражнение бил, че доброволците изпитвали повече самота и тъга, особено ако били заети с негативни мисли, което пък било свързано с третия експеримент.

При последния тест 173-ма доброволци трябвало да остават насаме по 15 минути всеки ден в продължение на една седмица и също толкова време сред хора. През целия период те трябвало да записват в дневник своите впечатления и усещания. Анализът на написаното от тях показал, че две трети от участниците планирали, мислели или си правели списък с предизвикващи ги психически или емоционално задачи. От останалите един на всеки седем не правел нищо, а другите се фокусирали върху дишането си или заобикалящата ги среда.

Участниците, които не искали да са сами, споделили, че са го направили, защото така им е било казано, и били неудовлетворени от живота си. Другите, които искали да са сами, се насладили на този момент и се почувствали по-малко стресирани и по-доволни от живота си след експеримента.

Изводите на изследователите са, че само времето може да намали както прекалено завишените положителни емоции, така и негативните. Достатъчни са 15 минути, в които човек да намали превъзбудата си или яда и тревогата си. Но всичко зависи все пак и от ситуацията. Ръководителят на проучването Туй-ви Нгуен заключава, че хората могат да използват самотата, за да регулират емоционалното си състояние.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: aquarianradio.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижиХранене при...БотаникаСпортАлт. медицинаЛеченияТестове