Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... LED осветлението оказва негативно влияние върху зрението и съня

LED осветлението оказва негативно влияние върху зрението и съня

LED осветлението оказва негативно влияние върху зрението и съня - изображение

Агенцията за обществено здравеопазване в Англия предупреди, че новите LED лампи, използвани в страната, могат да са опасни за жителите на острова. Оказва се, че те увреждат зрението и нарушават съня.

"Нарушаването на биологичния цикъл може да окаже голямо влияние върху качеството на съня и бдителността ни през деня, което на свой ред нарушава благосъстоянието и безопасността на гражданите. Чувството може да се опише като постоянна умора, предизвикана от смяна на часовите зони", заявиха от агенцията.

Неотдавна островът инвестира в светлодиодното осветление с амбицията да намали разходите и вредните емисии. Властите в Лондон, Глостършър, Ланкашър, Чешър и Дънди са само малка част от предпочелите да заменят стандартните електрически крушки с LED осветление. Инвестиции стрували милиони на Общините водят до все по-чести оплаквания от граждани, че светлината прониква в спалните им и им причинява безпокойство.

Агенцията за обществено здравеопазване също застава зад мнението, че смятаното за по-екологично решение може да има опасни последици. Оказва се, че новият тип осветление оказва влияние върху естественият цикъл на съня, което предизвиква чувството за постоянна умора.

"Всеки човек има естествен биологичен часовник, по който тялото му се ориентира. Той е настроен на приблизително 24-часов цикъл, а светлината е единственият сигурен ориентир", заяви Джон О'Хейгън директор на Центъра за радиационна, химическа и екологична опасност към Агенцията за обществено здравеопазване.

По думите му ярката светлина може да има сериозно въздействие върху биологичния ни часовник, тъй като тя има значително влияние върху качеството на съня и бдителността през деня.

О'Хейгън заяви, че е твърдо против монтирането на нов тип осветление на базата само на енергийна ефективност и цена, защото то може да е опасно, поради заслепяващия си ефект и води до повишаване на светлинното замърсяване.

Той допълни, че макар синята светлина да повишава бдителността на шофьорите, тя е некомфортна за много хора. Доказано е и, че наситеност на синия цвят в светлинния спектър уврежда ретината на окото. Препоръката му към Общините е да се монтират LED лампи, които да излъчват светлина в по-топли цветове.

Според агенцията местните власти трябва да разгледат и ефекта, който различната честота на новите крушки ще има върху хората. Новите светлини биха могли да създадат илюзията, че обектите не се движат плавно, а трептят.

В доклада на агенцията се казва още, че някои хора са изключително чувствителни към тази светлинна модулация, което може да доведе до главоболие, мигрена, чувство на безпокойство и отпадналост.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: independent.co.uk
Снимка: weburbanist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайл