Начало Здравна медиа Научни публикации Истини и заблуди, свързани с Хомеопатията

Истини и заблуди, свързани с Хомеопатията

Истини и заблуди, свързани с Хомеопатията - изображение

Всичко, което трябва да знаете за лечебния метод, създаден преди 200 години

Малко известен факт е, че България има своите традиции в областта на хомеопатията. Д-р Марко Павлов е първият български дипломиран лекар, който е бил и хомеопат. Завършил е медицина през далечната 1808 г. в гр. Монпелие, Франция и практикува хомеопатия във Велико Търново. През 1823 г. той открива първата българска аптека.

Друг известен българин д-р Георги Миркович, революционер, просветен деец и лекар издава през 1885 г. малък наръчник „Домашен хомеопатичен лекар“.

Хомеопатия се преподава в много от медицинските университети (само във Франция те са осем), а броят на лекарите, които я практикуват непрекъснато расте. Все повече лекари с различни специалности се обръщат към този безвреден метод на лечение. Той разкрива нови възможности в ежедневната им практика.

Проучвания в областта на хомеопатията се публикуват в най-престижни медицински списания. Здравните каси във Франция, например, изплащат както хомеопатичния преглед, така и назначените от лекаря хомеопатични медикаменти. Непрекъснато расте и доверието на хората към хомеопатичния начин на лечение.

В момента обучението по хомеопатия за висши медицински специалисти се провежда от "Европейската школа по клинична хомеопатия" (ЕШКХ), по програми, одобрени от медицинските университети в София, Пловдив, Плевен и Варна.

Съсловната организация на лекарите хомеопати в България се нарича "Българска медицинска хомеопатична организация". В нея членуват над 1500 лекари от цялата страна. БМХО е асоцииран член на Българския Лекарски съюз и член на Съюза на научните дружества в България.

Хомеопатията е клон на фитотерапията и представлява лечение с билки - НЕВЯРНО

За изготвянето на много хомеопатични лекарства се използват растения, но принципът на дозировка в хомеопатията и фитотерапията е съвсем различен. Във фитотерапията се използват измерими дози от лечебното растение, напр. една супена лъжица цвят от жълт кантарион, щипка листа от коприва и т.н. В хомеопатията измеримите дози от изходното вещество и първичната обработка остава в началото на сложен производствен процес. В специализирани лаборатории изходните вещества се разреждат по специален и много прецизен начин и в аптечната мрежа до пациента достига хомеопатично лекарство под формата на бели гранули, в специални пластмасови флакони с брояч.

Хомеопатията е терапевтичен метод, създаден от немския лекар Самуел Ханеман, който лекува болестните състояния с активни субстанции, приложени в силно разредени дози. Хомеопатията се основава на три основни принципа:

  • Принцип на подобието.
  • Принцип на безкрайно малката доза.
  • Принцип на индивидуалния подход.

Хомеопатията е холистична медицина, която разглежда всеки пациент като единно цяло с неговите конкретни оплаквания и симптоми, болестни тенденции, емоции и поведение.

Хомеопатията не може да се съчетава с други лечебни методи - НЕВЯРНО

При съчетание на хомеопатията и алопатичната медицина се постигат много по-добри резултати. Често дори крайни поддръжници на хомеопатичните медикаменти прибягват до алопатията, когато това е необходимо.
Много пациенти използват хомеопатия само като допълнителна терапия. При пациенти с хипертония, захарен диабет или тежки белодробни или сърдечно-съдови заболявания спирането на алопатичното лечение би било фатално за тях.

Хомеопатията разглежда заболяванията като предизвикани от емоционален дисбаланс - НЕВЯРНО

Хомеопатията смята, че само в дадени ситуации емоционалният дисбаланс може да предизвика определени оплаквания при пациента. За всеки лекар е ясно, че съществуват инфекциозни, паразитни, метеорологични, хранителни и други „разболяващи“ причини, травми, нарушения в обмяната на веществата и т.н. За да се прояви едно заболяване, много често причините са няколко.

Хомеопатията е ефикасен лечебен метод и при остри и при хронични заболявания - ВЯРНО

Всяко остро неразположение с висока температура, кашлица, болки в гърлото се лекува с успех от хомеопатията. Голям брой пациенти доказват, че малките гранули им помагат в битката с инфекциозните заболявания.

Хомеопатичните медикаменти са по-безвредни от алопатичните - ВЯРНО

Съставът на хомеопатичните лекарства е силно разреден. Хомеопатията е особено подходяща за лечение и профилактика на бременни жени и малки деца, защото не крие странични ефекти и не провокира нежелани алергични реакции. Хомеопатичните медикаменти се приемат лесно от децата и имат деликатно въздействие върху нежния им организъм. Младите хора предпочитат да лекуват себе си и децата си с този, наричат го „био“ или „екологичен“ начин, защото лекарствата са безвредни, нямат странични нежелани действия и противопоказания. Много често различни автори наричат хомеопатията „нежната медицина на бъдещето“. Особено подходяща е тя за пациенти с алергии и непоносимост към определени субстанции и т.н.

Хомеопатия може да се практикува от нелекари - НЕВЯРНО

На първо място всеки хомеопат трябва да бъде лекар. Немислимо е човек с всякакво друго образование да изкарва някакви курсове и да се титулова хомеопат. Само дипломиран медик може и трябва да бъде отговорен за здравето на пациентите. Той може да прецени какво е здравословното състояние на пациента, има ли той нужда от допълнителни изследвания, консултации с друг специалист, например уролог, дерматолог, АГ-специалист, ендокринолог и да прецени терапевтичното поведение, например антибиотично, физиотерапевтично, хирургично, хомеопатично и т.н.

Няма нито едно проучване, което да доказва ефективността на хомеопатичното лечение - НЕВЯРНО

Провеждани са (и публикувани) клинични опити за ефикасността на Oscillococcinum, за неговото бързо действие при лечение на грип, клинични проучвания за лечението на остри диарии и отити при кърмачета, лекувани с хомеопатия и др.
Понастоящем се провеждат нови клинични опити върху болката при никнене на млечни зъби при децата, върху профилактиката на грипни състояния, както и върху мускулната болка, вследствие на физическо натоварване.

За хомеопатичните лекарства не е необходима рецепта - ВЯРНО

Не е необходима рецепта, за да се закупят хомеопатичните лекарства от аптечната мрежа. Но, тъй като едно и също лекарство може да бъде показано при различни симптоми и състояния и е налично в различни разреждания - 5, 9, 15 и 30 СН - винаги се налага консултация с лекар хомеопат. Само той може да постави диагноза, да определи хомеопатичното лекарство в съответното разреждане и да назначи честотата му на прием.

С помощта на хомеопатичните лекарства не се потиска болестта, а се цели да се мобилизират собствените защитни сили на организма, т.е. хомеопатичните лекарства са само сигнал към организма, с какво трябва да се справи сам.

Хомеопатичното лечение е продължително, защото действа бавно - ЗАВИСИ

Продължителността на хомеопатичното лечение и времето, в което ще се прояви ефект от лечението всъщност зависи от това кого и от какво се лекува. При дете с висока температура, хрема и болки в гърлото ефект от хомеопатичното лечение се очаква в първите 24 часа от започването, но например при лечение на възрастна жена с бронхиална астма и тежък ХОББ ще трябва повече време, за да усети тя промяна в състоянието си. Лечението на една екзема може да продължи до няколко месеца, но остър отит само за два-три дни може да бъде повлиян.

Само лекар може да се ориентира в набора от медицинска документация, с които пациентът посещава лекарския кабинет, рентгенови снимки, кръвни картини, аудиометрии, електрокардиограми, епикризи след хоспитализации, микробиологични и други изследвания и т.н.

Гранулите не трябва да се пипат с ръка - ВЯРНО

Както и при други лекарства е за предпочитане, поради хигиенни съображения, гранулите да не се пипат с пръсти. Методите на импрегниране на гранулите не позволяват обаче да намалите ефективността или да деактивирате действието на вашите хомеопатични гранули, ако ги докоснете с ръка.

Гранулите не трябва да се гълтат - НЕВЯРНО

Ако лекарят хомеопат препоръчва да се оставят гранулите под езика до пълното им разтапяне, то е защото по този начин веществото преминава бързо в кръвообращението (както е и при алопатичните лекарства за смучене). Но при кърмачета и малки деца смученето на гранулите е невъзможно, ето защо при тях хомеопатичните лекарства се стриват на прах и се разтварят в малко вода или дори кърма. Клиничният опит показва, че гранулите са ефикасни както когато се гълтат, така и когато се смучат. По-важно е да се спазват предписанията на лекаря хомеопат, изборът на разреждане на медикамента и честотата на прием.

Приемът на мента по време на лечението е забранен - НЕВЯРНО

Силно ароматни вещества като мента, кафе, чай, цигара или отварата от лайка са съвместими с хомеопатичното лечение и наскоро проведени опити са показали, че те по никакъв начин не влияят на хомеопатичните лекарства. И все пак, лекарите препоръчват гранулите да се приемат поне десет минути преди или след хранене.

Могат ли да се прилагат хомеопатичните препарати при новородени и бебета до едногодишна възраст?

Хомеопатията е особено подходяща за малки деца, тъй като веществата са силно разредени и нямат странични действия и противопоказания. Ако има проблем при бебето, който може да бъде повлиян с хомеопатични лекарства, те могат да се започнат още от първия ден на раждането, без никакъв риск.

Приемането на хомеопатичните лекарства зависи ли от теглото и възрастта на детето?

Не. Дозировката в хомеопатията не е броят гранули, които се изписват на прием. Броят гранули е еднакъв за всички пациенти, независимо от възрастта и теглото им. Обикновено се приемат по 5 гранули, когато приемът е ежедневен и по 10 гранули, наведнъж, когато приемът е веднъж седмично.

Дозировката в хомеопатията е изборът на разреждане на съответното лекарство, например Belladonna 9 СН и Belladonna 30 СН са две разреждания на едно и също лекарство и имат различни клинични показания. И от двете, обаче пациентите ще приемат по 5 гранули на прием.

При кои заболявания в кърмаческа възраст хомеопатията е ефикасна?

При редица остри състояния:
• ринит и ринофарингит,
• кашлица,
• болезнена дентиция,
• всяка вирусна инфекция,
• остри температурни състояния,
• кожни проблеми
• уртикарии,
• атопичен дерматит,
• екземи,
• седалищен еритем,
• стомашно-чревни заболявания,
• упорит запек,
• повръщане,
• гастро-езофагеален рефлукс,
• хълцане и мн. др.

Кърмачетата бързо реагират на хомеопатичното лечение и симптомите бързо намаляват.

При по-големите деца хомеопатията е ефикасна в случаите на:
• бронхиална астма;
• аденоидни вегетации;
• сенна хрема.
Интересно е приложението на хомеопатията при т.нар. поведенчески и психо-емоционални проблеми при деца:
• енуреза,
• хиперактивност с дефицит на вниманието,
• нощни страхове,
• тикове,
• заекване.

Може ли да се преборят коликите при новороденото със средствата на хомеопатията?

Да. Ефектът на хомеопатичните лекарства е бърз, така че още при първите приеми състоянието на детето ще се подобри. Основните лекарства са три, Colocynthis 9 СН, когато детето присвива крачета към коремчето си и плаче, превивайки се. Състоянието на детето се подобрява при лежане на корем или свито на кълбо. Препоръчва се 5 гранулки Colocynthis 9 СН да се дават на бебето през половин-един час.

Ако обратно, детето се огъва назад, като струна и опъва крачета и извива гръбче и главичка назад по-подходящо е лекарството Dioscorea villosa 9 СН, в същата дозировка.

При слабички, по-височки бебета избраното лекарство може да се комбинира с Magnesia phosphorica 9 СН.

Има ли хомеопатично средство против подсичане при най-малките?

Да. Хомеопатичните лекарства са под формата на гранули, но те имат влияние върху кожата и отлично повлияват упоритото подсичане. Когато кожата на детето в тази област е силно възпалена, зачервена, има и мехурчета, които се пукат и са силно сърбящи и парещи, най-добър ефект има лекарството Кротон тиглиум 9 СН. Препоръчва се 5-6 пъти дневно да се дават на бебето по 5 гранули, поне няколко дни. При настъпване на подобрение приемите могат да се разредят. Добре е Croton tiglium да се комбинира с Medorrhinum 9 СН по 5 гранули дневно, поне за един месец.

Може ли да се приложи хомеопатия при висока температура на бебето?

Може. Конкретното лекарство зависи от стойността на температурата и от придружаващите я други симптоми - хрема, кашлица, раздразнителност и т.н. Много често се предписва Belladonna 9 СН при променлива температура и обилно изпотяване. Приемат се по 5 гранули от лекарството през 15 минути, до понижаване на температурата, впоследствие може да се продължи с Belladonna 9 СН три-четири пъти дневно по 5 гранули.

Има и други хомеопатични лекарства за повишена температура, Pyrogenium, Chamomilla vulgaris, Aconitum napellus Stramonium, Ferrum phosphoricum и др.

Всеки клиничен случай изисква определени лекарства и честота на приемите, които само лекар хомеопат може да прецени. При нужда хомеопатичните лекарства могат да се комбинират с традиционните температуропонижаващи лекарства.

Статията е публикувана в списание MedPost, бр. 1, 2015 г.

Автор:
Д-р Зорка Угринова, лекар хомеопат, член на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация и преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Библиография:
Chefdeville Fr. et all. Homeopathie, relations medicamenteuseses, 2000,
Poncet J. Homeopathie pediatrique - Therapeutique en pathologie aigue 2000,
Енев И. Практическа хомеопатия, 2009 г.

За Framar.bg:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА