Начало Здравна медиа Научни публикации Лечение на гъбички, предизвикани от животни

Лечение на гъбички, предизвикани от животни

Лечение на гъбички, предизвикани от животни - изображение

Иван Узунов,  магистър-фармацевт

Най-честата причина за гъбички, предизвикани от животните са болните кучета и котки. Разбира се и други животни могат да бъдат причина, но е по-рядко. Появяват се кожни оброзувания – петна. В центъра са безцветни, а в периферията са ограничени с малки червени точици. Водата е причина тези петна да се разпространяват. Ето защо трябва да се пазят от вода.

Когато гъбичките са в скалпа, могат да предизвикат падане на косата. Има една терапевтична схема, която е стопроцентно ефективна при този вид патология. Сутрин петната се мажат с разтвор, съдържащ спирт и йод. Те се тампонират, като се пази околната тъкан. Пациенти, алергични към йод, или с нарушения във функциите на щитовидната жлеза, не трябва да използват цитирания разтвор. На обяд петната се мажат с бетноват “С“. За препоръчване е той да бъде под формата на крем, тъй като последният по-добре прониква в дълбочина на болната кожа. Маже се самото петно и 1 см. извън него. Ако около петното има косми, те трябва да се изскубят преди намазването. При липса на бетноват “С“, последният може да се замени с лоринден “С“. Ефектът на последния е много по-слаб от този на бетноват “С“ при този вид гъбички. Бетноват „С“ се включва и сутрин, когато цитираната по-горе течност не може да се прилага поради медицински ограничения. Вечер гъбичните петна се мажат с мехлем, съдържащ салицил, бензоена киселина и рициново масло в съответната мазилкова основа. Маже се отново самото петно и 1 см извън него.

Тази тройна комбинация унищожава клиничните изяви на заболяването, както и спорите, които са причина за него. Критерий, че болестта е напълно ликвидирана, е когато кожата на болните участъци се е обелила и впоследствие те се покриват с нова кожа. Всички други противогъбични средства се неефективни при този вид гъбички. Това е потвърдено от клиничната практика.

За Framar.bg:

3.4, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА