Начало Здравна медиа Научни публикации При ангина яжте сладолед

При ангина яжте сладолед

При ангина яжте сладолед - изображение

Иван Узунов, магистър-фармацевт

Възпалението на сливиците, гълтача и тъканите между тях се нарича ангина. Тя е често срещащо се заболяване, особено в детска възраст.

Болка в гърлото, особено при преглъщане, чувство на заседналост на чуждо тяло, понякога повишена температура и увеличени шийни възли са типичните симптоми на заболяването. Някой път сливиците са по- крити с жълто-бели тапички (гнойна ангина). Последната е тежко протичащо заболяване, съпроводено с влошено общо състояние и продължително висока темпетратура.

Гнойната ангина се предизвиква от стафилококи и задължително изисква прилагането на антибиотик. Специалистът оториноларинголог определя най-подходящия такъв съобразно всеки конкретен случай. Гнойните тапички не се махат. Те само се тампонират с воден разтвор на трипафлавин. Последният е превъзходно средство за унищожаване на стафилококите, които често са причина и за гной. Трипафлавинът е основно лечебно средство и за обикновената ангина. С водния разтвор от него се мажат възпалените сливици и тъканта около тях. След намазването не се пие вода 15-20 минути, за да не се отмие лекарството. Прилагането на трипафлавин често елиминира необходимостта от включването на антибиотик при обикновената ангина. Препоръчвам разтворът на трипафлавина да се комбинира с имуномодулатора есберитокс. Последният да бъде обезателно на таблети, които да се смучат. Така те засилват естествената съпротивителна способност на устната лигавица, с което ускоряват оздравяването. Есберитоксът при необходимост може да се комбинира с обикновените смучещи се таблети при гърлобол.

Включват се и температуропонижаващи лекарства, когато това е необходимо. Приемат се повече течности за деинтоксикиране на организма. Течностите са задължителни при гнойна ангина. При съпътстващо хронично заболяване ангината изисква задължително прилагане на антибиотик. По- следният профилактира евентуално изостряне на хроничното заболяване. При ангина се отрича пиенето на топли течности. На възпалено място топло не се слага, слага се студено – за отнемане на топлината от възпалението. Ето защо при ангина вече се препоръчва яденето на сладолед. Забранява се консумацията само на газираните течности, защото те засилват възпалението.

При малките деца честите ангини се дължат обикновено на развитата трета сливица. Често се налага тя да бъде премахната - това решава единствено детски специалист по уши, нос и гърло. Другите две сливици не се махат - сливиците са едни от основните имунозащитни органи. Двете сливици се махат при наличие на хронична гнойна ангина, която е рядка. Последната е потенциална опасност за предизвикване на ревмокардит, ревматизъм и бъбречно заболяване.

За Framar.bg:

4.0, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА