Начало Здравна медиа Научни презентации 23 ползи от употребата на спирулина

23 ползи от употребата на спирулина

23 ползи от употребата на спирулина - изображение

Терминът “суперхрани“ е сериозно експлоатиран в последно време. Различни източници наричат така всевъзможни природни продукти, но когато говорим за спирулина, наистина имаме претендент за тази титла.

Спирулина е богат източник на протеини и може да ви набави и дневната доза от есенциални хранителни вещества – нещо, с което много малко други храни могат да се похвалят.
Редовният прием на тази суперхрана може да ви донесе ползи във всички аспекти на физическото и душевно здраве. Ето някои от
тях:

  1. Спирулина е изключително богата на протеини – между 50 и 70% от състава и е чист растителен протеин;

  2. Спирулина е пълна с витамини и минерали – Желязо,мед, манган, йод, фосфор, магнезий, калций, калий, витамин B1, B2, B3, B5, B12 са някои от най-ценните нутриенти в синьо-зеленото водорасло;

  3. Спирулина може да се ползва като антидот на арсена – тя е мощен детоксикатор, който премахва токсините от кръвта и да подобрява функцията на червата и черния дроб;

  4. Спирулина може да помогне при различни алергии – сенна хрема, алергии към прах, акари и домашни любимци са често срещани в нашето съвремие. Спирулина може да спомогне за регулиране нивата на хистамина, който предизвиква симптомите на алергичния ринит;

  5. Спирулина подпомага регулирането на високото кръвно налягане – в комбинация с други здравословни храни, разбира се, спирулина може да действа съдоразширяващо и да намали кръвното налягане. Особено препоръчително е тя да се приема от хора, които по една или друга причина не могат да се занимават с упражнения и строги хранителни режими, а имат проблеми с високото кръвно налягане;

  6. Спирулина може да влияе на нивата на холестерола – тази суперхрана може да е чудесен помощник за балансиране на нивата на „добрия“ и „лошия“ холестерол в организма. Спирулина може да намали риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания

  7. Спирулина действа благотворно на имунитета – фикоцианинът – един от най-ценните антиоксиданти в тази суперхрана увеличава броя на белите кръвни клетки, които произвеждат антителасрещу болестотворните организми;

  8. Спирулина може да подобри паметта синьо-зеленото водорасло намалява оксидативния стрес на организма и подпомага действието на невротрансмитера серотонин. Предполага се, че това се дължи на съдържанието на една от основните аминокиселини – триптофан;

  9. Спирулина може да отслаби деградацията на мозъчните клетки – тя може да намали риска от дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. При хора, приемащи спирулина в дългосрочен период (12-16 седмици) се наблюдава изостряне на ума и фокуса и повишаване на академичните постижения с 10%;

  10. Спирулина съдържа мощни антиоксиданти – те могат да предпазват ДНК от увреждане и по този начин да намалят риска от различни хронични заболявания;

  11. Спирулина има противовъзпалителни свойства – фикоцианинът в спирулината има свойството да елиминира свободните радикали и така да намалява риска от възпалителни процеси в тялото;

  12. Спирулина пречи на оксидацията на „лошия“ LDL холестерол – в няколко проучвания спирулина се свързва понижаване на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите, като същевременно се повишава HDL-холестеролът ("добрия" холестерол);

  13. Спирулина подпомага борбата с анемията - ниските нива на хемоглобин в кръвта са основната причина за хронична умора и отпадналост. В проучване, проведено върху 40 пациенти в напреднала възраст или анемични, които приемат спирулина се наблюдава повишаване съдържанието на хемоглобин в червените кръвни клетки и подобряване на имунната функция;

  14. Спирулина подобрява мускулната сила и издръжливостта – тук отново голяма роля играе това, че тази суперхрана може да влияе на оксидативния стрес – основната причина за мускулната умора;

  15. Помага регулирането на кръвната захар – основният показател за измерване на средните нива на кръвната захар в дългосрочен план (2-3 месеца) е гликиран хемоглобин (HbA1c). Проучване на 25 пациента с диабет тип 2, които са приемали спирулина 2 месеца, са показали намаление на HbA1c с 1% (9 на 8%), което намалява общия риск от летални усложнения, причинени от диабета с 21%.

  16. Спирулина подпомага борбата с чернодробните заболявания - някои данни показват, че спирулина е добър съюзник за хора с хронично чернодробно заболяване, цироза или чернодробна недостатъчност;

  17. Спирулина може да помогне в борбата с килограмите – комбинирана с богати на нутриенти и балансирани храни, тя може да доведе до намаляване на апетита, поради високото съдържание на фибри и голямата си хранителна стойност;

  18. Спирулина може да облекчи някои от симптомите на ПМС – умора, спазми, подуване на корема и промени в настроението са добре познати симптоми на повечето жени. Въпреки че не е доказана пряка зависимост между приема на спирулина и намаляване на симптомите на ПМС, сигурно е, че разнообразната естествена храна в комбинация със спирулина ще повиши нивата на хемоглобин и ще помогне на дамите да преминат по-лесно през този тежък период;

  19. Спирулина пречи на развитието на Candidaгъбичната инфекция известна катo Кандидоза се появява, когато стомашната микрофлора се наруши (в следствие на стрес, антибиотично лечение, замърсяване, отслабнала имунна с-ма). Спирулина подпомага развитието на здравословната микрофлора в червата и е ефективен антимикробен агент за Candida;

  20. Спирулина за млада и здрава кожа – тя може да помогне на кожата ви да е хидратирана, детоксикирана и блестяща, благодарение на мощните хранителни вещества и на съдържащите се в нея 8 незаменими и основни аминокиселини;

  21. Спирулина подпомага лечението на Хепатит С – проведено е проучване, в което се забелязва значително подобрение на показателите при пациенти приемащи спирулина, в допълнителна терапия към предписаното лечение в сравнение с тези лекувани само с набора конвенционални медикаменти;

  22. Спирулина за здрави кости – резултати от изследвания показват, че приемът на спирулина повишава минералната плътност на костите. Количествата калций в тази суперхрана – съизмерими с тези в млякото и месото – също влияят благотворно върху костната структура;

  23. Спирулина минимизира отрицателните последствия от лъчева болест – след Чернобилската авария много хора са жертви на радиоактивно отравяне след консумация на храни – отглеждани в радиоактивни почви. Симптомите при тези хора са костни увреждания, имунен дефицит, анемия и алергични реакции. Както забелязвате това са все симптоми, които спирулина може да облекчи.

Това природно чудо има полезни въздействия върху човешкия организъм в много широк спектър от области, благодарение на нутриентите, които съдържа, както и на изключителната им биоусвояемост от човешкия организъм. Най-често срещаната форма под която се продава спирулина е под формата на прах или таблетки. За нещастие процесите по преработка на свежата суровина до устойчив продукт не са особено щадящи за микрокултурата. В резултат на това не малка част от полезните вещества в свежата спирулина се губят или стават инертни в преработената. Освен това тя има специфичен вкус и мирис, което е бариера за консумацията и от доста хора. Една българска биотехнологична компания обаче е успяла да разработи и внедри собствен патентован процес за преработка на свежата биомаса при специални условия, с ниска температура, щадящ максимално ценните активни съставки. Така получената паста от Свежа Спирулина запазва активните съставки, прави вкуса на екстракта неутрален като допълнително стабилизира и предпазва крайния продукт. Всичко това ви гарантира максимално усвоима и бионалична форма на екстракт от Свежа Спирулина. Те съхраняват свойствата на свежата култура, като в същото време я поднасят в концентриран и удобен за ежедневна употреба вид.

Повече подробности за спирулина може да видите на адрес http://spirulina.bg/

Статията e с рекламно-информативен характер и е предоставена от екипа на Алгае България ООД.
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниХрани и ястияРецептиЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаника