0 продукта

Любопитно

За какво е знак зачервяването на лицето

За какво е знак зачервяването на лицето - изображение

от дата: 04-12-2011 г.

  B дерматологията съществува диагноза, наречена розацея. Заболяването засяга в по-голям процент жени с пик на появата между 40- и 50-годишна възраст. Съществуват няколко етапа в развитието на кожните обриви. Първият е периодичното зачервяване на кожата на лицето, наречено флъш. Обикновено то се провокира от резки температурни аномалии, студено време, излагане на слънце или комбинация от двете.

  Флъш може да се провокира от горещи напитки и пикантни храни. Състоянието може да бъде стационирано на този етап, но може да прогресира към следващия, в който се появяват трайно разширени капиляри по бузите, носа, челото и брадичката. Тези съдови разширения са много по-отчетливи при хора със светла кожа, коса и очи. Обикновено на този етап зачервяването става постоянно и провокиращите фактори само го засилват, като след това червенината не изчезва напълно.

  Как трябва да се грижите за кожата си в тези етапи от развитието на розацеята?

  На първо място самонаблюдението ще ви покаже кои са провокиращите фактори. Ако това е студ, неподходяща козметика или червено вино, задължително трябва да ограничите влиянието им.

  Приемът на горещи храни и напитки, силните подправки и алкохолът също влошават състоянието. Някои терапевти препоръчват при флъш да се смуче бучка лед, за да се предизвика свиване на кръвоносните съдове на лицето по рефлекторен механизъм. Съвременните козметични марки предлагат специфични продукти за това състояние и в някои случаи може да се окажат подходящи и ефективни. Такива продукти ще откриете в аптечната мрежа или вашият дерматолог ще ви препоръча подходящ точно за вашата кожа.

  В случай че вече има формирана мрежа от разширени капиляри, трябва да сеподходи по-радикално и заболяването да бъде лекувано с помощта на специфични съдови лазери, които може да откриете в специализираните дерматологични практики. Лазерите са ефективни при вече формирана съдова мрежа и след няколко терапевтични процедури обикновено проблемът се решава дефинитивно.

  Следващият етап от развитието на розацеята е на фона на капилярите и постоянно зачервената кожа да започнат да се образуват малки пъпчици със или без гнойно връхче. Обикновено пациентите търсят помощ за първи път от дерматолог на този етап. Лечението изисква приложение на медикаменти за локална употреба, а понякога се налага прием и през устата. Трябва да знаете, че заболяването понякога е трудно за овладяване и изисква упорство както от страна на дерматолога, така и от ваша страна. В този етап от развитието на розацеята, мрежата от капиляри е плътна и повлияването от съдовите лазери е още по-добро.

  Преминаването от един етап на развитие на розацея в друг не е задължително. Много от пациентите не достигат до фазата на формиране на гнойни пъпки, а само малка част достигат до крайната фаза, в която се наблюдава разрастване на мастните жлези, най-често на носа, водещо до значително и типично уголемяване на носа значително по-често при мъже. Това състояние е известно като ринофима.

  При някои пациенти може да има и очно засягане, протичащо със зачервяване на очите.

Д-р Петьо Брезоев, кожен лекар в специализирана дерматологична практика

За www.framar.bg от: 24 Часа

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "За какво е знак зачервяването на лицето" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "За какво е знак зачервяването на лицето"

Близки по темата: За какво е знак зачервяването на лицето

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.