Крият ли рискове за здравето печените чушки
В последно време традиционният чушкопек е изместен от печенето с горелка - един много лесен начин за обработка на големи количества от зеленчука. Крият ли опасност газовете, които се образуват при печенето? Практически не.
Печенето с горелка позволява достигане на температура 250-270 градуса. Чушките се опичат бързо и се поставят в захлупен съд. Така се улеснява обелването на кожата. Това пък предотвратява възможността да мислим за канцерогенно действие от печенето с горелка.
Печените чушки традиционно намират място на нашата трапеза. Подходящи са и за напълно здрави, и за нуждаещи се от диетични режими.
През XVI век е започнало отглеждането на чушки на Балканския полуостров. Те са с дебела месеста плодова част, която съдържа нежна целулоза. Богати са на разнообразни полезни биологично активни вещества - витамини, антиоксиданти, минерални соли, органични киселини, фенолни съединения.
При печенето се унищожава практически голямото количество на витамин С. Чушките обаче са много богати на бета-каротин - провитамин А (480 милиграма на 100 грама червени чушки!). Те съдържат и веществото капсантин, което е диуретично, намалява мастите в кръвта, стимулира дихателната дейност и апетита, действа съдоукрепващо. Чушките съдържат и витамин Р (цитрин). Унгарски учени посочиха, че той въздейства върху пропускливостта на кръвоносните съдове и възпрепятства ранната атеросклероза. Чушките съдържат 150 - 200 милиграма от витамина на 100 грама. Те са богати на антиоксидантите флавоноли и флавони (лутеолин и апигенин) - с по-високо съдържание в зелената, отколкото в червената капия. Печените червени чушки заемат важно място при приготвянето на лютеницата, която ни доставя веществото ликопен. То е известно със своето действие против атеросклерозата и рака. Затова за лютеницата се говори като за антиоксидантна бомба.
Доц. Светослав Ханджиев, диетолог, член на европейската академия на науките по хранене
За Framar.bg: 24 Часа
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БРАТЯТА ХОТОРН - ДЖЕНИФЪР ЛИН БАРНС - ЕГМОНТ
СОЯ ПЕЧЕНА 200 гр.
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
ОСЕМЧАТКА тинктура 50 мл
НовНАСЛАДА 50 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- И билките имат странични ефекти
- Солариум: лечебни ползи и рискове
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Процедура за действие при наличие на дете в риск
- Лечебни мерки при плацента превия (ниска плацента)
- Опасни взаимодействия между храни и лекарства
- Методи за лечение на анорексия
- Гласът издава проблемите на тялото
- Рискове при убождане с игла от спринцовка
Коментари към Крият ли рискове за здравето печените чушки