Суперхраните
Суперхраните станаха доста популярни през последната година у нас. И търговците знаят това. Забележете как суперхраните заеха привилегирована позиция на пазара. Ние би трябвало да сме подозрителни, когато дадена храна е обозначена като „чудотворна" или „магическа". До сега едва ли има ядливо растение, което да не е проучено вече и да не са открити полезни свойства.
Може би има причина природата да ни предоставя хиляди видове ядливи растения, които да включим в нашата диета. Истината е, че всички растения са суперхрани сами по себе си. Всяка сурова, висококачествена и органична храна е супер. Вие не се нуждаете от скъпа, изсушена и преработена по някакъв начин храна, за да сте здрави, да кипите от енергия и да забавите процесите на стареене.
Решението е много по-просто и много по-евтино. Тайната на антиейджинга е в яденето на по-малко, а не на повече. Твърде много хранителни вещества и калории са екстра работа за тялото за храносмилане, асимилиране и елиминиране.
Суперхрани
Авокадо
Авокадото според мен е уникална и вкусна суперхрана. То в действителност е плод, но се използва най-често в салати и пикантни предястия. Лесносмилаемо и богато на ензими, витамините А, С, Е и някои от група В, фолиева киселина, както и на магнезий, калий, мед, желязо и калций, то съдържа също мононаситени мазнини, за които днес се знае, че помагат в борбата срещу вредния холестерол. Авокадото също така има всичките 8 незаменими аминокиселини. Едно малко авокадо предоставя много по-пълноценен и използваем протеин от една голяма пържола. Повечето хора, които преминават от стандартно хранене към веганство и суровоядство с прием на авокадо, ядки и семена не чувстват липсата на животинските продукти, защото суровата растителна мазнина е много по-хранителна и засищаща.
Авокадото също така е и антиейджинг храна. Хората, които са на предимно сурова растителна храна и консумират редовно авокадо се радват на по-лъскава коса, по-мека и гладка кожа, по-здрави нокти и по-малко проблеми със ставите.
Когато избирате авокадо то трябва да е узряло, да поддава леко на натиск и да няма петна по него. Ако все още не е, трябва да го държите на стайна температура в близост до банани, които ускоряват неговото узряване.
Препоръчвам да се консумира по едно авокадо на ден, 3 до 6 пъти в седмицата. Избягвайте да го комбинирате с ядки, семена или животински продукти. То се смила от организма от 2 до 3 часа, ако консуматорът е бил с празен стомах и ако е в правилна комбинация. Може да го добавяте в зеленчукови салати, да го намажете на покълнал хляб, да го смелите в сурова супа, да си направите гуакамоле (мексикански дип) и т.н
Банан
Бананът е любимата ми суперхрана, която присъства ежедневно, 365 дни в годината в менюто ми. Може да се каже, че съм пристрастена към тях и има защо. Много хора се страхуват, че ще напълнеят от тях или че ще им покачат кръвната захар, а дори не се замислят, че причината се крие другаде. В действителност те са пълни с хранителни вещества, които увеличават енергията и виталността и спомагат за намаляване на теглото.
Бананът е богат източник на витамините А, В, и С, на калий, магнезий, калций, желязо и цинк както и на фибри. Той съдържа и аминокиселината триптофан, която се превръща в тялото в серотонин и подобрява настроението т.е действа антидепресивно.
Бананът е чудесна, бърза и засищаща храна, когато сте много заети. Високото съдържание на калий нормализира сърцебиенето, изпращайки кислород към мозъка и по този начин се намаля стреса и високото кръвно налягане.
Бананите трябва да се съхраняват на стайна температура и да се консумират САМО когато са узрели и са се появили петна. Ако са зелени стават киселинообразуващи.
Препоръчвам да се консумира по 1 или 2 банана на ден. Той трябва да се консумира на празен стомах и никога за десерт. Смила се за 45минути и може да се комбинира с ядки или семена под формата на шейк или с други плодове на плодова салата.
Елда
Може би ще се учудите, но елдата не е зърнена култура, а плодно семе от семейството на ревена. Тя е изключително хранителна и има всичките 8 незаменими аминокиселини, от които в най-висока степен лизин. Тя също е богата на фибри, витамините от група В, Е, A и С, както и на фолиева киселина, калций, калий, магнезий, желязо, цинк и фосфор. Елдата е много добър източник на алфа-линолинова мастна киселина. Тя намаля нивата на кръвна захар в организма и е особено подходяща за диабетици. Също така намалява високото кръвно налягане и холестерола. Тя не съдържа глутен и е чудесна алтернатива на зърнените.
Аз си приготвям много вкусни сурови хрупкави крекери с покълнала елда. За целта трябва да купувате само сурова, светлозелена на цвят елда. Кафявата всъщност е бланширана и мъртва храна. За да получите кълнове трябва да накиснете елдата във вода за 2 до 4 часа. След това се изплаква добре, защото отделя слуз и ферментира лесно. Трябва да се изплаква по 2 пъти на ден. Оставя се да покълне за 1 или 2 дни и е готова за консумация.
Бадем
Бадемите са любимите ми ядки и според мен са суперхрана. Те са отличен източник на растителен протеин, витамини В и Е, на магнезий, калий, цинк, желязо, мед, селен, фосфор, фолиева киселина, фибри както и на мононаситени мастни киселини. Те съдържат повече калций от колкото останалите ядки, което ги прави чудесна алтернатива за вегетарианците, които избягват млечни продукти.
Консумирани редовно, тези ядки ще ви помогнат да поддържате сърцето си здраво, да намалите лошия холестерол и кръвното налягане, както и теглото си, да укрепите костите си, да намалите риска от рак както и да поддържате блестяща коса и гладка кожа.
Когато купувате ядки избягвайте вносните и особено тези от Калифорния, защото са пастьоризирани и съответно мъртва храна. Най-добре ще е, ако успеете да си намерите качествени бадеми в черупка и сами да си ги счукате преди консумация. За щастие бадемите в България са едни от малкото ядки на нашия пазар, които са наистина сурови, за разлика от вносните.
За да извлечете най-голяма полза от бадемите трябва да ги накиснете за минимум 8 часа във вода и след това да го изплакнете. По този начин ще се премахнат инхибиторите и ще станат по-лесни за храносмилане. Аз ви препоръчвам и да ги обелите, ако ще ги използвате в някоя рецепта. С така приготвените бадеми може да си поръсите салатата, да направите бадемово-бананов шейк, суров бадемов дип или мариновани в соев сос бадеми.
Съвет: Накисвайте по-големи количества бадеми, които ще ви стигат за цялата седмица. След това ги обелете докато си пиете сутрешния чай и ги съхранявайте в хладилника. По този начин винаги ще имате готови бадеми под ръка. Консумирайте ги до една седмица.
Грейпфрут
Грейпфрутът е изключително полезен суперплод през зимните месеци. Той е ценен заради съдържанието си на влакна, пектин и витамин С. Биофлаваноидите, намиращи се както в сърцевината, така и в кората, имат противовъвзпалителен ефект, играят ролята на мощни антиокислители и отблъскват инфекциите. Червените и розовите грейпфрути имат и високо съдържание на витамин А и Е, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, фолиева киселина и антиоксиданта ликопен. Цитрусовата киселина всъщност алкализира тялото и се бори срещу ацидозата (свръхкиселинност). Всички тези качества са от жизнено значение в стремежа към здраво тяло без тлъстини и блестяща кожа.
Един средно голям грейпфрут, консумиран заедно с бялата част ще ви осигури 12 грама фибри. Това е половината от препоръчителната дневна доза. Може също така да си направите и антицелулитен сок.
Кисело зеле
Зимата е сезонът на киселото зеле и много суровоядци, а и не само, го включват в менюто си като суперхрана и отличен източник на пробиотици (Lactobacillus acidophilus), витамин С и В12.
Зелен чай
Според мен зеленият чай е супернапитка. Да има малко количество кофеин в него, но то не може да се сравни със съдържанието му в кафето, което отказах преди почти 3 месеца. От години стартирам деня си със зелен чай и не смятам да се отказвам скоро от него, първо защото ми е много вкусен и второ, защото е много полезен. Той е най-популярната освежаваща, отпускаща и здравословна напитка на света, която има антиейджинг ефект.
Зеленият чай е богат на антиоксиданти и катехини, които забавят процесите на стареене и предотвратяват сърдечносъдови и ракови заболявания, диабет и намалят високото кръвно налягане. Той също така предотвартява развитието на кариеси и остеопороза. Зеленият чай спомага горенето на мазнините като едновременно с това ви прави по-енергични и можете да тренирате повече.
Съвет: Аз препоръчвам да пиете не повече от 1-2 чаши зелен чай на ден и по възможност купувайте само органичен. Може да го използвате и топикално като намажете лицето си с използваната чаена торбичка. По този начин се намалят последиците от фотостареенето.
Ананас
Ананасът е втория ми най-любим тропически плод, разбира се след банана, и го предпочитам зимата когато няма голямо разнообразие на български сезонни плодове. Узрелият плод е изключително вкусен, сладък и сочен. Той е богат на калций, калий, магнезий, манган, мед, фибри и витамини А,В и С.
Бромелаинът, който се съдържа в ананаса е протеолитичен ензим. Той стимулира доброто храносмилане, като разгражда протеините на по-лесно усвояващи се от организма аминокиселини. Бромелаинът има и противовъзпалителен ефект и в комбинация с витамин С предотваратява образуването на плака по зъбите и болести по венците (гингвинит). Редовната употреба на ананас също така заздравява и слабите кости, благодарение на високото съдържание на манган, намалява и подуването при артрит. И не на последно място има разкрасяващ ефект върху кожата.
Съвет: Не купувайте консервиран ананас и натурални сокове, защото са мъртва храна, а вие имате нужда от ензими. Избирайте зрели плодове като се ориентирате по аромата. Той трябва да е екзотичен и сладък. Изрежете твърдата обвивка, нарежете го на парчета и му се насладете на закуска на празен стомах!
Алое вера
Алое вера е уникално лечебно растение, суперхрана както за външно, така и за вътрешно приложение. То има антигъбични, антибактериални и антивъзпалителни свойства. Гелът от алое вера съдържа минералите сяра, калций, магнезий, цинк, селен, хром и германий, Витамини С, А, Е, В12, аминокиселини, есенциални мастни киселини, ензими и полизахариди.
Полизахаридите на алое вера помагат при всякакви храносмилателни проблеми и действа като пробиотик - това означава, че подсилва ефективно действието на пробиотиците като acidophilus, bifidus и др. Алое вера има и силни детоксикиращи свойства.
Съдържащата се в алоето сяра е ефективна при хидратиране на изсушена, загрубяла кожна тъкан, като по този начин възстановяват сочността, еластичността и гъвкавостта.
Алоето се използва топикално за лечение на акне, петна по кожата, изгаряния, екзема, ужилвания от насекоми, псориазис, рак на кожата, стрии, слънчеви изгаряния и т.н.
Съвет: предпочитайте прясно алое пред бутилираното, защото то е с най-висше качество и има по-активно действие. Отрежете порцията, която искате да използвате, махнете бодлите от всяка страна и отделете с нож гела от кожата. Гелът може да се използва за коктейли и да се приложи върху кожата като овлажняващ лосион.
Как да си отгледате слънчогледови поници в пръст у дома?
Спомняте ли си статията за Суровоядство на ограничен бюджет? Там ви споменах, че кълновете и пониците са едни от най-евтините живи органични храни, които може да консумирате. И това е факт. Само с шепичка слънчоглед и малко пръст може да си направите малка прекрасна градинка вкъщи.
Ето и технологията:
- накиснете 5 с.л. небелен слънчоглед в буркан с вода за една нощ;
- отцедете водата и изплакване;
- покълнете ги за 2-3 дни в буркана като всеки ден ги изплаквате по 2 пъти;
- напълнете тавичка или друг подходящ съд с пръст, поръсете отгоре с кълновете и полейте с вода, но не прекалено и поставете отгоре найлон или хартия;
- всеки ден ги поливайте, но внимавайте да не ги оводните;
- след 3-4 дни махнете найлона или хартията и продължете с поливането;
- след още 3-4 дни ще са готови за консумация;
- отрязвайте само толкова колкото ще са ви необходими за отделното хранене.
Слънчогледовите поници са суперевтина антиейджинг суперхрана. Според мен те са най-вкусните кълнове, които трябва задължително да опитате. Имат 25% протеин на 100грама, богати са на витамините от група В, включително и В12, А, С, Е, D, фолиева киселина, коензим Q 10, минералите калций, магнезий, желязо, цинк, сяра, силиций, селен и разбира се на много хлорофил и ензими.
Съвет: Може да добавяте слънчогледови поници към салатите и сандвичите си.
Предупреждение: В първите няколко дни след като ги посеете е възможно да се появи нещо като бял мъх. Не се притеснявайте, това не е мухъл, а „косата" на коренчето.
За Framar.bg: Блогът на Деси за здравословен начин на живот
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОГЕЙМ ЙОН ПРОТЕИН 88.7 % 250 гр
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Отглеждане на авокадо
- Как да съхраняваме бананите у дома, за да не почерняват бързо
- Авокадо - защо и как помага на здравето
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Секреция на стомашен сок
- Избягване на киселинни храни
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Бял бор
Коментари към Суперхраните