Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Бананите помагат при запек

Бананите помагат при запек

Бананите помагат при запек - изображение

Обикновените банани могат да бъдат ефективен метод за справяне със запека, информират британски диетолози. Те имат способността да действат като натурално слабително.

Запекът е един от най-честите заболявания на стомашно-чревната система.

Рискът от запек се увеличава по време на празници, когато установеният режим на хранене се нарушава. Един от проблемите в този период е ограниченият прием на плодове. Британските диетолози съветват при подобна ситуация човек да наблегне на консумирането на бананите в допълнение с повече количество вода и спорт.

"Бананите са натурални слабителни и не трябва да се пренебрегват. Те съдържат достатъчно голямо количество фибри, които подобрява храносмилането. Те са добър източник на калий, който възстановява баланса на електролитите в стомашно-чревния тракт", коментира диетологът Шон Уилкинсън.

Храната, богата на фибри, като бананите, води до задържане на повече вода в изпражненията и до формирането на емолиентен гел, което да улесни перисталтичното движение. Препоръчително е те да се консумират с повече вода, за да се подпомогне процесът. Лесно се усвояват от стомаха и са с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и витамин С. Освен това плодовете съдържат естественото съединение – фруктоолигозахариди, които помагат за развитието на полезните бактерии в чревния тракт.  Добър източник на пектин, който подпомага изхвърлянето на токсините и тежките метали от организма. Приемът на банани е един от най-безопасните и вкусни методи за борбата със запека.

Диетолозите отбелязват, че степента на слабителното действие зависи от тяхната зрялост. Трябва да се консумират добре узрели банани, защото младите и зелени банани могат да предизвикат обратен ефект.

Снимка: embed.scribblelive.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиДиетиРецептиХранене при...ЛеченияАлтернативна медицинаИсторияЛайфстайлЗдравни проблемиСпортНовиниБотаника