Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Всекидневното консумиране на манго облекчава хроничния запек

Всекидневното консумиране на манго облекчава хроничния запек

Всекидневното консумиране на манго облекчава хроничния запек - изображение

Ново проучване сочи, че яденето на манго може да намали значително симптомите на хроничен запек. Изследването е публикувано в Molecular Nutrition & Food Research и разисква здравословните ползи от плода.

Учените установили, че изяждането на едно средно голямо манго на ден в продължение на 4 седмици може да подобри състоянието по отношение на честота на изхождане и консистенция. Специалистите открили, че консумирането на плода повишава нивата на гастрин – пептиден хормон, стимулиращ секрецията на стомашна киселина и подпомагащ моториката на стомаха. В същото време понижава концентрациите на ендотоксин и интерлевкин – 6 в плазмата. Смята се, че тези свойства на мангото се дължат на големите количества фибри и полифеноли в него. Синергичните качества на тези съединения намаляват чревното възпаление, което от своя страна причинява запека.

Проучването описва костилковия плод като добро и лесно средство за облекчаване на констипацията, но все пак то не е панацея за всички стомашно-чревни състояния и затова трябва да се консумира в съчетание с други здравословни храни и заедно с физически упражнения.

Мангото съдържа и други полезни вещества като витамини А и С, калий, магнезий, мед, кверцетин, бета-каротин и астрагалин. Народните лечители използват плода като средство за поддържане на цялостното здраве заради отличната му способност да подобрява имунната система чрез неутрализиране на свободните радикали.

Счита се, че мангото е много полезно при анемия, тъй като е богато на желязо и увеличава броя на червените кръвни клетки. Плодът е подходящ и за намаляването на акнето – отваря запушените пори, премахва излишната мазнина, която е една от причините за появата на пъпките. Друго негово качество е, че съдържа големи количества витамин В6, който поддържа доброто здраве на мозъка.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: paraisodasarvores.com.br

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноБотаникаДиетиЛайфстайлХранене при...Алтернативна медицинаЛеченияИсторияНовиниЗдравни проблемиСпортСнимки