Ябълките подобряват имунитета и работата на белите дробове
А учените са доказали, че ябълките подобряват имунитета и работата на белите дробове, като ни предпазват от респираторни заболявания и неблагоприятните екологични фактори.
Какво съдържат?
Тези райски плодове са богати на много минерални вещества (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо) и, витамини (А, С, Е, В,, В„ В6, РР, фолиева киселина).
А рядко срещаният витамин G (който се нарича витамин на апетита) е в най-голямо количество в ябълките в сравнение с другите плодове. При това всички полезни елементи лесно се усвояват от нашия организъм.
Дори витамин А, който е открит в яркооцветените зеленчуци и плодове, в ябълките е в по-голямо количество (един път и половина), отколкото в оранжевите портокали.
Все пак е трудно да си набавим желязо само от райския плод - също както и от растителната храна. Но пък ябълките съдържат вещества, които спомагат за усвояването на желязото от месните продукти. А така също на калция - от млечните.
Сурови или варени, с кората или обелени
Специалистите съветват да ядем ябълките сурови, тъй като при термична обработка тези плодове губят до 70 процента флавоноиди - вещества, които имат антиоксидантна активност. Много полезна е и кората на плодовете и месото под нея, затова хубаво ги измийте и не ги белете.
Избери българските
Нашите ябълки узряват на дървото, а вносните ги късат неузрели, за да не се развалят по пътя. Освен това при транспортирането чуждоземните ябълки губят витамините си.
Внимание: Вносните плодове често са покрити със защитен слой от вреден восък. Затова, ако сте купили вносни ябълки, след като ги измиете, непременно трябва да ги обелите.
Коментари към Ябълките подобряват имунитета и работата на белите дробове