Начало Здравна медиа Анкети Общество Внедряването на пръстовия идентификатор ще намали ли злоупотребите със средства за лечение на пациенти?

Внедряването на пръстовия идентификатор ще намали ли злоупотребите със средства за лечение на пациенти?

Внедряването на пръстовия идентификатор ще намали ли злоупотребите със средства за лечение на пациенти?

От 1 ноември в страната ще бъде въведена новата система за пръстова идентификация при хоспитализация. Въпреки очакванията, тя няма да бъде въведена при прегледи при личния лекар, изследвания и в аптеките, другите направления, заплащани от НЗОК. Очаква се и това да стане, но не се знае кога.

Ясно е, че на старта на системата се залагат огромни очаквания, че ще успее да нормализира плащанията и да ги пренасочи там, където реално се извършват услуги. Същевременно, в медиите няма конкретна информация по казусите, както и няма точни уточнения в самите лечебни заведения. Не говорим и за техническата грамотност на много от служителите, за бъговете в системата, които създават опашки, както и за редица други недомислия. Въпреки това, стартът е ясен - 1 ноември, 2016.

Не сме добри ясновидци, това е ясно. Но какви са предчувствията ви за тази новост в нашето здравеопазване? Ще помогне ли за оптимизацията на разходите или самата тя ще се окаже поредният безполезен финансов удар по бюджета? Дали две седмици преди старта, вие въобще разбирате за какво става въпрос, което е определено проблем на НЗОК и водената от тях медийна политика. Помните фрапиращата кампания за цифровизацията на телевизионния сигнал. Явно здравето ни е по-малко важно от подбора на телевизионните канали у дома.

ГЛАСУВАНЕ

РЕЗУЛТАТИ

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ АНКЕТАТА

АНКЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиНовиниТестовеЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНормативни актове