Начало Здравна медиа Анкети Здравна култура Как се справяте с пролетната умора?

Как се справяте с пролетната умора?

Как се справяте с пролетната умора?

Какво по-хубаво може да има от пристигането на дългоочакваната пролет? Тя идва, пълна с живот, слънце и свежест. Но заедно с нея, на пръв поглед непонятно защо, се появяват и слабост, сънливост или безсъние, бърза уморяемост, загуба на апетит и сякаш всичко това не е достатъчно, се изострят и хроничните заболявания, ако имаме такива.

Това състояние е отдавна известно като пролетна умора и тя неизменно извиква у нас желанието да не вършим нищо.

Пролетта значително ускорява хода на външните астрономически процеси - увеличава се светлата част от денонощието, повишават се слънчевата активност и интензивността на магнитното поле на Земята. Вътрешният биологически часовник на човешкия организъм активно реагира на това - повишава се възбудимостта на нервната система, увеличава се производството на хормони, зачестяват възпалителните и алергични реакции на организма - той става силно чувствителен към въздействието на студ и влага. Заради колебанията във времето се нарушава равновесието в имунната система.

В такъв смисъл напролет човек има висока чувствителност и ниска устойчивост на организма, а това увеличава потребността от физиологически активни вещества - витамини, микроелементи, антиоксиданти. В същото време в храната тези вещества са крайно малко и организмът изпитва рязък дефицит.

Как се справяте вие с този дефицит? Правите ли нещо, за да излезете по-бързо от пролетната умора? Споделете с нас.

 

Над анкетата работи: Ани Иванова

Снимка: idejukabata.lv

ГЛАСУВАНЕ

РЕЗУЛТАТИ

4.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ АНКЕТАТА

АНКЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...БотаникаСнимкиЛайфстайлДиетиРецептиЗдравни съветиПсихологияСпортФизиологияНовиниЛечения