Начало Здравна медиа Здравни новини Адриан Петков не дочака така необходимата му трансплантация на бял дроб

Адриан Петков не дочака така необходимата му трансплантация на бял дроб

Адриан Петков не дочака така необходимата му трансплантация на бял дроб - изображение

Почина Адриан Петков, който чакаше за трансплантация на бял дроб. Името на 29-годишния мъж стана известно по повод протестите на болни хора, които се нуждаят от подобна процедура, но заради липсата на договор между нашата страна и болницата във Виена те вече не се правят на българи.

Близките на болния от муковисцидоза млад мъж обвиняват родните институции, че са ги лъгали 8 месеца. Те казват, че до последния момент били уверявани, че договор с Евротрансплант има, а преди седмица разбрали, че това не е така. Първо им обещали Андриан да бъде изпратен за трансплантация на бял дроб във Виена, след това във Франция, последвала Германия, а накрая и в Италия. Решени са да търсят справедливост в Европейския съд по човешките права.

В крайна сметка младият мъж не заминал за нито една от държавите, тъй като нашата страна няма договор с нито една от тях и европейските клиники отказват да извършват трансплантации на бял дроб на български пациенти. В България все още не се правят подобни операции и по тази причина лечението в чужбина е единственият шанс на сънародниците ни със сериозни белодробни заболявания. За присаждане на бял дроб чакат още 16 души.

От Министерството на здравеопазването дадоха брифинг, след като новината за смъртта на Андриан Петков стана известна. На него заместник-министърът Бойко Пенков коментира, че са се водили преговори с всички трансплантационни центрове в Европа, дори и със страни, които са извън Евротрансплант. От ведомството уредили в сряда младият мъж да бъде приет за консултация в най-голямата римска болница, но за съжаление Андриан починал. Прегледът трябвало да уточни възможностите за присаждане на бял дроб при неговото състояние. Българските специалисти посочили, че не е възможна трансплантация заради наличие на редица противопоказания.

Пенков заявил, че след присъединяването на 115 държави към декларация срещу трафика на органи и трансплантационния туризъм повечето европейски страни не приемат чужди пациенти в своите центрове и програми, занимаващи се с присаждането на органи. Според зам.-министъра това е причината членките на Евротрансплант – Унгария, Хърватия, Словакия, Австрия, Холандия, Белгия, Люксембург и Германия, да отказват да извършват процедурата на български пациенти. Критерият, който ще позволи те да бъдат лекувани в тези страни, е България да има десет донора на 1 млн. население всяка година.

Братът на болния от муковисцидоза мъж – Алберт, сподели, че му обещал да продължава да се бори за останалите хора, които чакат така жизненоважната белодробна трансплантация. Той ще направи всичко възможно те да не минат по същия път, по който брат му бил принуден да върви. Защото всеки има правото на лечение и да живее.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg, mh.government.bg
Снимка: dunavmost.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИзследванияЛеченияИсторияПатологияСнимкиЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлСпортОрганизацииХранене при...Здравни съветиФизиологияСпециалистиКлинични пътекиБотаникаЗаведенияАлт. медицина