Начало Здравна медиа Здравни новини Активни потребители алармират за вредна риба на българския пазар

Активни потребители алармират за вредна риба на българския пазар

Активни потребители алармират за вредна риба на българския пазар - изображение

Експерти от „Активни потребители" алармират за опасна риба на българския пазар. Резултатите от лабораторни изследвания показват наличието на тежки метали в рибите, предлагани в страната. Открити са най-вече живак, кадмий и олово, които са токсични и вредни за здравето на хората. Изследвани са 12 вида замразена риба от началото на месец септември, предава NOVA. Експертите твърдят, че най-много тежки метали са открити в морските и океанските видове – риба тон, акула, риба меч и сьомга.

Обикновено токсичните метали се натрупват в рибите от тинята, планктоните, отпадъците от бита и индустрията. Препоръчително е да се избягват риби от Тихия океан и Балтийско море. От речните видове най-застрашени са дънните.

Тежките метали, открити в рибите и морските дарове, са вредни за здравето на човек. Оловото, живакът и кадмият са елементи, които не участват в метаболизма. Тяхното натрупване може да предизвика различни странични ефекти. Олово в храната, което е над допустимата норма, може да доведе до колики, умора, безсъние, нервност и анемия. Повишени нива на кадмий могат да причинят проблеми с бъбреците, черния дроб и костите. В много от замразените проби са открити технологични добавки – фосфатни соли, които влияят негативно на сърдечносъдовата система. Най-податливи са децата, бременни жени и кърмещи майки.

До момента са подадени 5400 сигнала за опасна риба в системата за бързо оповестяване на опасни храни. Вероятността човек да се натъкне на опасен и замърсен рибен продукт е пет пъти по-голям, отколкото сред останалите месни продукти.

Рибата е важен елемент от менюто на човек и се насърчава за консумиране поне два пъти седмично. Експертите препоръчват да се редува мазна и не мазна риба, както и да се сменят областите, от които е доставена рибата, за да е сигурен човек, че ще избегне натрупване на токсини.

Редно е контролните органи и самите търговци да провеждат изпитания за тежки метали в рибата, защото към момента липсва такъв контрол в страната, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“, извършили лабораторните тестове.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pinterest5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиОткритияЛайфстайлАлт. медицинаРецептиХрани и ястияНовиниДиетиСпортИсторияХранене при...