Начало Здравна медиа Здравни новини Ново лечение на тежки изгаряния с кожа от риба

Ново лечение на тежки изгаряния с кожа от риба

Ново лечение на тежки изгаряния с кожа от риба - изображение

Бразилски учени експериментират нови вид лечение на тежки рани, използвайки кожа от риба тилапия. Нестандартната процедура облекчава болката на пациентите и се явява добра алтернатива за намаляване на разходите за лечение.

Обикновено рани от изгаряния се лекуват посредством замразена свинска кожа и човешка тъкан в някои случаи, за да се поддържа мястото влажно и това да спомогне за по-лесното прехвърляне на колаген – протеин, осигуряващ излекуването. Този метод се прилага предимно в западните държави. В Бразилия и близките държави този вариант на лечение е труднодостъпен – липсва свинска, човешка кожа и подобни алтернативи. Използват се предимно марли, които изискват честа и болезнена смяна.

Затова специалисти от Федералния университет на Сеара в Северна Бразилия са предприели задачата за предлагането на алтернатива в лечението на изгаряния именно в кожата на риба тилапия. Тя осигурява колаген, влажност и отблъсква зарази, които са сравними с човешката кожа и подпомага по-ефективното лечение на тежки рани. Тилапия се среща често в бразилските развъдници и реки.

Подобни тестове са правени върху гризачи от китайски учени. Но бразилските специалисти изтъкват, че са първите, които тестват лечение на рани с кожа от риба върху хора. Учените уточняват, че кожата на тилапия ускорява възстановяването след тежко и болезнено изгаряне с няколко дни.

Кожата действа болкоуспокояващо и вместо да се изхвърля е чудесен начин да се използва за нещо по-ценно“, коментира Одорисо де Мораис, професор в Университета на Сеара.

Кожата на рибата първоначално се обработва и стерилизира с различни вещества. След това тя се изпраща в Сау Паулу за облъчване, за да се унищожат вирусите, преди да се пакетира и замрази. Така обработената кожа не излъчва никаква рибешка миризма и може да се съхрани до две години, обясняват специалистите.

Терапията с кожа от тилапия е приложена на повече от 56 пациенти със сериозни изгаряния от втора и трета степен и е показала забележителни резултати. Кожата е с високи нива на колаген тип 1 и се прилага директно върху раната. Покрива се с превръзка и не е нужно прилагането на различни кремове. Така обработеното място престоява около 10 дни, след което се отстранява превръзката. Рибешката кожа е изсъхнала и лесно се обелва.

Бразилските учени уточняват, че наред с ефикасността в лечението, методът е доста по-евтин (75%) спрямо прилаганите медикаменти за мазане на рани.

Според изследователите лечението с кожа от риба ще бъде чудесна алтернатива и ще окуражи много компании да обработват такава кожа за медицински цели.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: USA online news
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛайфстайлРецептиХрани и ястияСнимкиНовиниЛюбопитноДиетиСпортИсторияХранене при...