Начало Здравна медиа Здравни новини Акушерките искат стартова заплата от 1500 лв.

Акушерките искат стартова заплата от 1500 лв.

Акушерките искат стартова заплата от 1500 лв. - изображение

В навечерието на професионалния си празник на 21 януари акушерките посочиха в декларация своите изисквания за начина, по който трябва да се развива и заплаща професията им.

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настояват за стартово трудово възнаграждение в размер на 1500 лв., или три минимални заплати, гарантирано кариерно развитие, самостоятелни практики в извънболничната помощ, както и служебен отпуск за професионална квалификация.

Всички тези искания бяха представени на форум, на който акушерките се обединиха около становището, че за труда, който полагат, и за грижите, които осигуряват, исканията са достойни и заслужени.

Специалистите се съгласиха, че има остра нужда отново да се възстановят детските и женските консултации в извънболничната помощ. Председателят на Асоциацията Милка Василева коментира, че е нужна промяна и акушерките търсят подкрепата на хората, защото на пациентите са им необходими качествени здравни грижи, а без персоналът да е мотивиран и да са му подсигурени добри условия на труд, това не може да стане.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: tqn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеСнимкиОрганизацииНаправления в медицината