Начало Здравна медиа Здравни новини Извинителните бележки за училище вече ще са платени

Извинителните бележки за училище вече ще са платени

Извинителните бележки за училище вече ще са платени - изображение

Извинителните бележки за учениците вече ще бъдат платени. Всеки медик сам ще определя таксата. За това настояват лекари от Пловдив. Цената в областния град ще варира между 2 и 5 лева.

Новите изисквания на здравното министерство не включват издаването на извинителна бележка в пакета услуги, финансирани от Касата. Това означава, че родителите вече ще плащат за издаването на такъв документ за болест на детето си.

С цел преустановяване практиката на фалшиви бележки, министерството на здравеопазването ангажира допълнително личните лекари с огромна документация. Новите изисквания обаче, неизменно ще рефлектират върху пациента. Извинителните бележки са разход за лекаря, който никой не поема“, посочва д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Отсъствието от училище по медицински причини трябва да е потвърдено от лекар на базата на данни от анамнеза, извършен преглед, резултати от изследвания, поставена диагноза, отразено в медицинска документация.

Медицинската бележка, която се издава на пациента, трябва да е подписана и подпечата от личния лекар или на лечебното заведение. Задължително условие е да са вписани номер, дата и код на заболяването. Дни за лечение в медицинската бележка не може да предхождат дата на извършване на прегледа. За по-продължително отсъствие от училище след проведено болнично лечение, е нужно отразяването на номер, дата в медицинската бележка от епикризата, поставена от съответното здравно заведение.

Според семейните лекари заплащането на медицинските бележки ще има и положителна страна. Децата, които симулират, че са болни, ще бъдат по-редовни на училище.

Идеята обаче срещна недоволството и възмущението на родители. Според тях заплащането на още една такса не е редно, защото децата са здравно осигурени.

Учителите също са на друго мнение, такава практика ще продиктува развиването на бизнеса с фалшиви бележки, където цената за една бележка е един лев.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ShareTu.com


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеЗаведения