Начало Здравна медиа Здравни новини Голям процент от българите смятат, че лечението в болница им излиза скъпо

Голям процент от българите смятат, че лечението в болница им излиза скъпо

Голям процент от българите смятат, че лечението в болница им излиза скъпо - изображение

Проучване сред български пациенти показва, че повече от 40 на сто от тях смятат платената от тях сума за престой в болница за несправедлива и висока спрямо предоставените им грижи. Социологическата агенция „Галъп интернешънъл“ анкетирала 772 души, постъпили за лечение в болница през последните 5 години, за тяхната нагласа. Допитването няма амбициите да е с максимална представителност.

Целта на социологическото проучване е да оповести и информира институциите до каква степен лечението в болниците е достъпно, качествено и комплексно в отделните лечебни заведения. Също така анкетата ще посочи каква е дейността на болниците относно терапията при някои социално значими заболявания в областта на кардиологията, неврологията и онкологията. За момента това са медицинските направления, към които е насочено вниманието по отношение на предлагана грижа.

Данните от допитването показват, че близо две трети от анкетираните, постъпили за лечение в болница през последните 5 години, са „по-скоро доволни“ или „много доволни“ от предоставените им грижи. Тук влизат и пациентите, които са доволни, че приемането им в лечебното заведение е довело до тяхното излекуване. За разлика от тях 15 на сто от българите е трябвало отново да влязат за лечение заради един и същ здравословен проблем. Една трета от пациентите не са останали доволни от предоставените им грижи в болниците.

Двама от всеки петима души са заплащали допълнително, като според тях това е било извънредно или необосновано. По-малко от 20% от хората не са правили такива плащания, а 25% определили тези разходи по-скоро като ниски. Останалият процент българи считат доплащанията за високи. Половината от анкетираните смятат, че допълнителните плащания са отговаряли на качеството на грижите, а другата половина, че не отговаряли.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: financialtribune.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниСоциални грижиИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияСнимкиПсихологияЗаведенияКлинични пътекиИнтервютаОрганизацииСпециалистиДиетиСпортАнкетиГеографияБотаникаЛичностиНаправления в медицината