Начало Здравна медиа Здравни новини Фирмите ще предоставят безвъзмездно инсулиновите помпи, а НЗОК ще плаща консумативите

Фирмите ще предоставят безвъзмездно инсулиновите помпи, а НЗОК ще плаща консумативите

Фирмите ще предоставят безвъзмездно инсулиновите помпи, а НЗОК ще плаща консумативите - изображение

Фирмите ще предоставят безвъзмездно инсулиновите помпи, а Националната здравноосигурителна каса ще заплаща само консумативите. Това заяви подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Диабетът е болестта, при която е постигнат най-голям баланс между заделени обществени средства и обращаемост на пациенти. Това каза директорът на Дирекция "Лекарствена политика" към НЗОК маг.фарм. Йорданка Вълчева.

Данните на Здравната каса сочат, че изразходваните общи разходи за лекарствени продукти за терапия на захарен диабет през 2015 година са били 19%, а обращаемостта е била 23%, което значи, че е налице почти пълно препокриване на нуждаещите се от лечение и средствата, които са отделени за тази цел. Тази положителна тенденция показва, че всеки пациент с диабет получава нужното съвременно лечение от здравноосигурителния фонд.

Предстои да стартира предоставянето на документи на пациенти, които ще се лекуват с инсулинови помпи. Това съобщи проф.Цветалина Танкова. Помпите ще бъдат предоставени единствено на болните от диабет тип 1.

Специалистите твърдят, че лечението с инсулинова помпа е особено препоръчително за жени с гестационен диабет.

В България има около 200 деца и възрастни, които се лекуват по този начин. Очаква се Здравната каса да поеме консумативите за лечението им, което е на стойност около 260 лева на месец за всеки един пациент. Тези консумативи са десет сета и десет резервоара месечно. Те ще се заплащат от 1 април.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаЛеченияЛюбопитноНормативни актовеСнимкиИсторияЗдравни съветиВидеоИзследванияАлт. медицинаЛайфстайлХранене при...БотаникаОткритияПроизводителиКлинични пътекиСоциални грижиРецептиФизиологияСпортАнкетиТестовеПсихологияЗаведенияОрганизацииСпециалистиДиетиГеографияПатологияЛичностиХрани и ястияНаправления в медицинатаЗдравни проблеми