Начало Здравна медиа Здравни новини Американци призоваха за борба с невярната информация за ваксините

Американци призоваха за борба с невярната информация за ваксините

Американци призоваха за борба с невярната информация за ваксините - изображение

В здравната комисия на американския Сенат изслушаха лекари, експерти и граждани по темата за имунизации. Това стана в момент, когато в страната има епидемия от морбили. До момента в 11 щата са регистрирани 206 случая. Най-голям е броят на заболелите в районите на Илинойс, Вашингтон и Ню Йорк.

Всички, които говориха пред сенаторите от здравната комисия, бяха категорични, че са необходими не просто целенасочени и активни действия, но истинска борба с разпространението на невярна информация.

Особено впечатление направи 18-годишен младеж, който се е имунизирал, независимо от твърдото убеждение на майка му, че ваксините са вредни. Итън Линдебъргър беше категоричен, че борбата с епидемиите се води чрез истинска информация и поиска да бъдат показвани ясно доказателствата за ефикасността и безопасността на ваксините.

Изказването на момчето, особено в частта му, посветена на начина, по който се е противопоставил на мнението на майка си и е търсил доказателства, провокира сенатор Тим Кайн да заяви, че аплодира неговото критично мислене.

Д-р Джонатън МакКалистър за пореден път опроверга роящите се конспиративни теории и опроверга категорично идеята, че ваксините са причина за аутизма.

В САЩ антиимунизационното движение има множество привърженици, които са повлияни от разпространението на драматични и сензационни истории. За съжаление всички те вярват безрезервно на тях, а не на фактите, които представят учени, медици и експерти в областта на здравеопазването.

Проблем в страната е още, че родителите имат правото да не имунизират децата си в името на религиозни, философски или лични убеждения.

Добрата новината е, че общественият натиск накара уеб сайтовете, които много често предоставят място и публикуват подвеждащи и конспиративни текстове, да започнат блокират невярното съдържание. Засили се и натискът да се правят ваксини, особено на фона на огнищата от морбили.

Пред комисията републиканецът сенатор Ранд Пол заяви от своя страна, че не приема възможността правителството на се намесва. И въпреки че самият той потвърждава убедеността си, че ваксините носят повече позитиви отколкото негативи, смята още, че няма да е вярно ако се твърди, че ваксините не крият риск.

И докато една част от експертите и лекарите призовават да се води борба с разпространението на невярна информация в САЩ, то СЗО определи още в началото на 2019-а година отказът от ваксини като една от десетте глобални заплахи за тази година.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: news.abs-cbn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛеченияВидеоСоциални грижиЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестове