Начало Здравна медиа Здравни новини Английски гайдар почина от реакция към мухлясал мундщук

Английски гайдар почина от реакция към мухлясал мундщук

Английски гайдар почина от реакция към мухлясал мундщук - изображение

Духовите инструменти са опасни за белите дробове, пише здравното списание "Торакс".

В статията се разказва за нещастния случай, завършил фатално, на 61-годишен гайдар, който свирел всеки ден в продължение на години и починал от реакция към мухлясал мундщук.

"Този проблем е напълно лечим, но само ако бъде открит навреме", коментира пред Би Би Си д-р Джени Кинг от болница "Уитъншоу" в Манчестър, който лекувал гайдаря.

Лекарите са стигнали до заключението, че дихателните проблеми на пациента, продължили с години, може би са предизвикани от инструмента му, едва когато той заминал за няколко месеца в чужбина без гайдата си и състоянието му се подобрило.

Изводът на специалистите е, че мъжът е развил опасна реакция към мухъл и плесен, които са открити във влажната вътрешност на гайдата му след лабораторна проверка.

"Вдишването на патогени е причинило възпаление, което от своя страна е довело до фиброза", информират лекарите и предупреждават музикантите да почистват редовно и старателно инструментите си, за да избегнат подобни здравословни проблеми.

Снимка: youtube.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияБотаникаЛайфстайлСпортНормативни актовеЛичностиПсихологияОрганизацииХранене при...ИнтервютаСоциални грижиЗаведенияАлт. медицинаТестовеФизиологияЛеченияАнкетиОткритияОбразованиеПроизводителиРецептиКлинични пътеки