Начало Здравна медиа Здравни новини Анкета очертава десет искания на лекари и фармацевти

Анкета очертава десет искания на лекари и фармацевти

Анкета очертава десет искания на лекари и фармацевти - изображение

Порталът Credoweb направи анкета, в която се включиха 2500 лекари, фармацевти и други специалисти от цялата страна в рамките на един месец, чрез която те очертават най-големите проблеми в родното здравеопазване и поставят своите искания пред бъдещите управници. Резултатите от допитването могат да се синтезират в няколко точки.

Достойно заплащане на труда им - тези, които имат две специалности, да бъдат стимулирани по някакъв начин. Заради честите посещения по домовете в извънработно време на педиатрите да им се заплаща повече. За целта предложението на лекарите е да се въведе потребителска такса и за децата.

Брутният вътрешен продукт за здравеопазване да се повиши. В момента е 4%, да стане 8%.

Направления - медиците искат те да не са обвързани само с джипитата, а достъпът да е свободен, за да могат да препращат болните към други специалисти, когато се налага.

Мерки срещу застаряването на лекарите - да има повече възможности за продължаване на обучението и за развитие, за да остават младите доктори.

Горна граница на пациентите - на личен лекар да се падат 1500 пациенти, за да се избегне претоварването.

Нова работеща система за ТЕЛК - да се направи така, че да се приключи с опашките и да се намали срокът за издаването на експертно решение за всеки отделен случай.

Медицинските сестри да могат да се договарят сами със здравната каса, а да не ги назначават общопрактикуващите лекари.

Санкции за пациенти - да има реални наказания за тези, които не правят профилактичните си прегледи.

Повече пари за доболничната помощ - здравната каса да отпусне повече средства.

Да се оптимизира спешната помощ.

Засегнати са и други наболели въпроси, които отдавна чакат своето решение. Такива са демонополизацията на НЗОК, доплащането за лекарства и услуги от пациентите, клиничните пътеки и тяхната стойност. Повечето специалисти смятат, че пациентите не бива да плащат допълнително, но за целта трябва да се вкарат точни и ясни правила.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: rd.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаСоциални грижиСнимкиСпециалистиИсторияЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛичностиТестовеГеография