Начало Здравна медиа Здравни новини Бебе от Демократично Конго оцеля след заразяване с ебола

Бебе от Демократично Конго оцеля след заразяване с ебола

Бебе от Демократично Конго оцеля след заразяване с ебола - изображение

Конгоанско бебе, диагностицирано с ебола, когато било само на 6 дни, оцеля от смъртоносната болест. То проявило симптомите няколко дни след раждането, а майка му починала по същото време. В продължение на 5 седмици лекарите се борили за живота на детето и денонощно му вливали медикаменти.

Ебола е смъртоносна инфекция, която се характеризира с тежка треска, вътрешни и външни кръвоизливи, диария и повръщане. Близо половината от заразените не успяват да преборят болестта, а при бебетата шансът е още по-малък. По време на последната епидемия имало 27 случая на деца, които още не били празнували първия си рожден ден, но 21 починали.

Момиченцето Бенедикт е най-малкият пациент, болен от ебола, за когото се грижат лекари и доброволци. Те вече я наричат "чудото на Бени".

Хората се инфектират с ебола посредством тесен контакт със заразени животни, в това число шимпанзета, прилепи и антилопи. Вирусът попада в кръвта на пациентите, който може да остане там 7 седмици след възстановяването им.

Избухването на епидемията в Демократично Конго е второто по големина. Цифрите показват, че са заразени 515 души, а смъртните случаи са 303. Близо 45 000 души са ваксинирани срещу ебола, като за първи път се изпробват нови експериментални лекарства. Усилията за ограничаване на болестта се възпрепятстват от конфликти в региона и разселването на бежанци.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: sky.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияХранене при...ТестовеИсторияСоциални грижиАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиСпортФизиологияЛеченияСпециалистиБотаникаПроизводители