Начало Здравна медиа Здравни новини Безкраки земноводни ще помогнат при лечението на цироза

Безкраки земноводни ще помогнат при лечението на цироза

Безкраки земноводни ще помогнат при лечението на цироза - изображение

Земноводни от таксономичния род siphonops могат да помогнат за създаването на нови препарати за лечение на чернодробната цироза. Това е показало изследване на учени от Великобритания и Бразилия. Безногите земноводни често биват бъркани с гигантски червеи или не много големи змии. В действителност те са родственици на жабите, с които принадлежат към семейството на амфибиите.

Учените откриват, че в черния дроб на този вид червеи съществуват клетки, които са способни да унищожават колаген, а той е основният компонент на фиброзната тъкан. Тези клетки могат още и да абсорбират базофилите – едни от най-важните компоненти в кръвта, отговорни за реакцията в началото на възпалителния процес.

Д-р Аугусто Копи вярва, че откритието може да бъде от полза за хората и отбелязва, че те, като изследователи, са били изненадани как в едно слабо изследвано тяло е скрит толкова голям терапевтичен потенциал. Учените са убедени, че в бъдеще ще могат да направят лекарство, което ще бъде в състояние да спре развитието на цирозата и дори да възстанови нормалното функциониране на черния дроб.

Цирозата е заболяване, при което чернодробната тъкан постепенно се заменя с фиброзна и това може да доведе до смърт, тъй като тялото не е в състояние да функционира нормално. Процесът е необратим и ако увреждането е голямо, единственото решение е трансплантацията.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: media.tumblr.com 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Алт. медицинаМикробиологияЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиДиетиЛеченияИзследванияБотаника