Начало Здравна медиа Здравни новини Близо 4% от българите страдат от глаукома

Близо 4% от българите страдат от глаукома

Близо 4% от българите страдат от глаукома - изображение

Десетки хора посетиха организираните от столичната ВМА безплатни прегледи за глаукома. Статистиката показва, че в страната 3,54% от населението страда от глаукома, което прави 248 354 души. Данните обхващат и началото на месец март тази година.

Към 2013 г. болестта е засегнала 64,3 млн. души, като до 2020 г. се очаква броят на хората, разболели се от глаукома, да достигне 76 млн. През 2040 г. прогнозите сочат 111,8 млн. души да търпят последствията от коварното заболяване.

Първичната откритоъгълна глаукома по-често се среща в Африка, а закритоъгълната – в Азия. При представителите на силния пол е по-голяма вероятността да развият от първия вид в сравнение с жените. Тази тенденция се запазва и по отношение на местоживеене – обитаващите градските райони са по-застрашени от тези, които живеят в селските.

Националният консултант и началник на Катедра „Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия“ проф. Лъчезар Войнов проведе лекция пред пациенти за рисковите фактори, методи на изследване и лечение на глаукомата. Той подчерта, че профилактиката е доказан начин за ранна диагностика на заболяването.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: ВМА

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниВидеоЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииЗдравни проблемиИзследванияИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиЛеченияСпециалистиБотаникаЗаведения