Начало Здравна медиа Здравни новини Болни българи стигат до отказване от българско гражданство, за да оцелеят

Болни българи стигат до отказване от българско гражданство, за да оцелеят

Болни българи стигат до отказване от българско гражданство, за да оцелеят - изображение

Клиники в чужбина отказват да приемат нуждаещи се от трансплантация български пациенти заради изтекло споразумение между нашата страна и „Евротрансплант“. За да оцелеят, те не само трябва да търсят лечение извън пределите на България, но и да се откажат от гражданството си.

Такъв е случаят на Елисавета Дафова, която от 11 години страда от белодробна хипертония. С течение на времето заболяването й прогресира и единственият изход за нея е белодробна трансплантация. Младата жена е регистрирана в списъка с чакащи пациенти на Изпълнителната агенция по трансплантация преди два месеца, когато вече е късно за нея.

В страната не се извършват такива операции, от каквато има нужда Елисавета, а в чужбина не могат да й присадят орган заради липсата на договор между България и „Евротрансплант“. От началото на годината още 6 души са нуждаят от трансплантация на бял дроб и така общият им брой е 16. Те, както Елисавета, чакат служителите на Министерството на здравеопазването да задействат процедурата по подписването на контракта, за да могат да останат живи. През това време състоянието на жената се влошава заради невъзможността да поема достатъчно кислород и липсата на лечение. Постоянно чува съвета да се откаже от българското си гражданство.

През май 2017 г. е изтекъл договорът между Изпълнителната агенция по трансплантация и болницата във Виена, която единствена е присаждала органи на наши сънародници. Вариантите са два – сключването на нов или подписването на такъв с друго лечебно заведение. Но изобщо няма яснота кога ще се случи това.

Мнението на Тодор Мангъров, председател на асоциация „Пулмонална хипертония“, е, че за пореден път от здравното ведомство са показали своята безотговорност към лечението на българските пациенти. По неговите думи подобен контракт е от помощ, но не е задължителен. В същото време той не би трябвало да дава отражение дали нашите граждани могат да се лекуват в чужбина, когато се налага.

Нас просто не ни искат като пациенти в Европа. Причините са много“, казва Мангъров. Според него може само да се предполага дали те са защото от министерството не плащат или забавят преводите, дали е заради трудна комуникация. От 2013 до 2017 г. във виенската болница са били трансплантирани 7 българи, благодарение на споразумението. Един наш сънародник получил бял дроб в клиника във Франция.

По статията: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: naplesnews.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНормативни актовеИсторияНовиниПатологияСнимкиЛеченияОрганизацииЛюбопитноСпортМедицински изследванияЗаведения