Начало Здравна медиа Здравни новини Първата трансплантация на човешка глава вече е факт

Първата трансплантация на човешка глава вече е факт

Първата трансплантация на човешка глава вече е факт - изображение

Китайски специалисти извършиха успешно присаждане на човешка глава. Това е първата подобна манипулация в историята до сега.

Италианският хирург Серджо Канаверо заяви, че първата трансплантация е направена върху труп. Успешно са свързани гръбначният стълб, нервите и кръвоносните съдове на двамата души. Операцията е водена от д-р Сяопин Рен и неговият екип от университета Харбин, Китай, който миналата година успешно е присадил глава върху тялото на маймуна. Сложната интервенция е продължила 18 часа.

През 2015 г. смятах, че са необходими 36 часа за такава операция, но колегите от Китай успяха да съкратят времето наполовина. Следващата стъпка е присаждането на глава от донор с регистрирана мозъчна смърт“, коментира Канаверо.

Той поясни, че неговата първоначална цел е трансплантиране на човешки мозък в донорско тяло, за да може да се удължи живота. Канаверо счита, че остаряването е болест, която се нуждае от лечение.
Според китайските лекари трансплантацията на глава е стъпка към излекуването на нелечими болести по света.

Предстои да бъде публикуван доклад с пълната информация за медицинските подробности около самата интервенция.

Италианският хирург Серджо Канаверо работи от дълги години, за да осъществи тази невъзможна според повечето лекари, операция по трансплантирането на човешка глава. През 2015 година руския програмист Валери Спиридонов официално се съгласи главата му да бъде трансплантирана на друго тяло. Той страда от вродена спинална мускулна атрофия. При тази болест още от ранно детство мускулите и скелетът забавят развитието си.

Идеята за избраното тяло е да бъде на затворник, осъден на смърт. Екипът от китайски специалисти, съвместно с италианския хирург, възнамеряват да поставят руснака в едномесечна кома след трансплантацията. Идеята е да бъде под постоянно наблюдение и редовно инжектиран с медикаменти, за да се предотвратят инфекции или организмът да отхвърли главата. Това ще позволи мозъкът да понесе по-леко стреса от манипулацията.

Въпреки че руснакът е дал своето съгласие за манипулацията, китайските специалисти смятат, че първата подобна интервенция ще бъде на донор от Китай, понеже шансовете да оцелее ще бъдат по-големи.

Трансплантирането на човешка глава е първа стъпка в историята до сега. Предстоят нови изследвания и интервенции. До момента са правени само опити с кучета, маймуни и гризачи.

Екипът от лекари обаче са оптимисти и смятат, че има нови хоризонти в тази посока.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: nypost.com
Снимка: mirror.co

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияЛюбопитноСнимкиИзследванияЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиСпортИсторияПатологияОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлПсихологияРецептиНаправления в медицинатаСоциални грижиЛичности